8 Eylül 2016 Perşembe

İzlemeli mi, İzlememeli mi: Outlander


Bu diziyi keşfetmem aslında biraz garip.
Çünkü ben öyle dizi falan aramıyordum. 
Kimse de önermedi. 
Ve ilk başta hayret ettim neden kimse önermedi diye ama izledikçe anladım nedenini. 
Galiba.

Benim keşfetmeme dönersek, Poldark dizisiyle ilgileniyordum, kitabını okuyacağım onun yüzünden Poldark'ı inanılmaz merak etmekle beraber başlamadım ama, işte Poldark'ın bir şeylerine bakarken Outlander'ı gördüm. 
Baktım Outlander'ın da kitabı var. Outlander kitabını araştırmaya başladım ama, nedendir bilmiyorum Outlander hakkında bir şey bulamadım, ya da bağlantıyı kuramadım, ta ki diziye başlayana kadar. 

Sonra kitabını da, buldum orada burada ayılıp bayılanları da :) 
Ama çok geç artık diziye başladım ve deneyimler bana bu saatten sonra kitabı merak etsem de hayal kırıklığından başka bir şey olmayacağını söylüyor.

Outlander dizisinin dilimize çevrilmiş kitabı, Epsilon yayınlarından Yabancı adıyla çıkmış bir seri. İkinci kitabın adı ise Kehribardaki Yusufcuk. Üçüncü kitabı da çıktı mı çıkacak mı, onunla da alakalı bir şey bulamadım ve yayınevlerinin böyle yarım yamalak iş yapmalarını sevmiyorum. Seriye başladıysan bir de tuttuysa nesine nazlanıyorsun, niye düzgün tanıtım yapmıyorsun, niye online satış sitelerinde, birinci kitap hangisi ikinci kitap hangisi, diye milleti araştırmak zorunda bırakıyorsun bilmiyorum.

Diziye dönersek.
Dizinin daha bismillah açılış bölümünde son derece gereksiz bulduğum sahneler var. Anladınız siz ne tür sahne olduğunu. O kadar sinir oldum ki, daha karakterleri tanımıyoruz hiçbir şey anlamadık bu ne yani diye. Ay yok izlemem zaten baş roldeki adam da hiç yakışıklı değil falan diye söyleniyorum ama sonra..
O! Ve ha!
Ben normal dönem dizisi bekliyordum, meğerse sadece bir dönem dizisi değilmiş. Fantastik de bir dizi aslında. 
Claire, zamanda yolculuk yaparak 200 yıl öncesine gidiyor ve durumu anlaması, kabullenmesi, geri dönmeye çalışması.. bunları merakla izliyoruz. 
Ve bu arada Jamie ile tanışıyoruz. Baş rolü beğenmedim mi demiştim? Baş rolü anlamadığımdan olabilir mi o?
Evet dizi merak ettiriyor kendini. Ama malum sahnelerin çokluğunu size nasıl anlatsam...
Böyle ileri sarıyosun, "haydaa hala mı devam ediyor?", diyosun, öyle.

Diziye devam etsem mi etmesem mi bilemiyorum. Konusu çok cezbediyor, diziyi bırakıp kitabını mı okusam diyorum ama ondan yana da çekincelerim var.

Birincisi önce diziyi izledim ve kitabın benim hayal gücüme katacak bir şeyi kalmadı, okudukça kafamda dizinin devamı çekeceğim :)
İkincisi de ne zaman önce filmi/diziyi izlesem kitabı sevmiyorum. Bana eziyete dönüşmesini istemiyorum. 
Üçüncüsü, kitap sıradan bir romans gibi gelebilir bana şu saatten sonra, hele böyle bolca sahne varsa.

Hepten bıraksam.. Bence konu ilginçleşecek, Claire'in kocası Jamie'yi 20.yyda görmüştü çünkü.
Sonra Jamie çok ♥ ♥
Sadece tipi değil cidden nasıl seviyor kadını ^.^ 
Tipi de artı tabii :)) 

Bir de kıyafetler.. Galiba gittikçe güzelleşecek de..

Nasıl uzun yazdım ya hu! Okudunuz mu?
Bıraksanız daha da yazarım. Niye bırakmıyorsunuz :P
Outlander izleyenler ve izlemeyenler olarak yazımdan bir şey anladınız mı, yorum bırakırsanız sevinirim.
İzlemeyenler izlemeyi düşünür mü bu yazıdan sonra mesela? İzleyenler/okuyanlar ne önerir bana?

16 yorum :

  1. Düşünürüüüüüüm konusu beni çok cezbetti ama bir ay sonra falan başlayabilirim o da araya kore dizisi girmezseeeee :))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. konusu çok güzel bence^^
      ama demedi deme ;)

      Sil
  2. Kadının kıyafetleri güzelmiş . Ama dizide o sahneler varsa ben hiç bakmayım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kıyafetler git gide güzelleşecek sanırım ama dediğim gibi sahneler..

      Sil
  3. Ben blogda yazmıştım diye hatırlıyorum 😂 Bende 2. Game Of Thrones etkisi bıraktı bu dizi😅. İzlesem bi dert izlemesem bi dert 😂 Sara sara izliyorum ama sana söyleyeyim ilk sezon sonu daha çok atlatman gerek 🙈 Ben de 2. Sezonu hâlâ bitiremedim ve Sam Heughan paylaşmış 3. Sezonu çekiyorlar 😂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. iyy game of thrones u da ilk bölümlerde midem bulandığı için bıraktım.
      bunun da ilk sezonu tamamlayamadım bu yazıyı yazdıktan sonra da devam etmedim. 2 sezonda mı böyle? dirkt ikiden devam ederim yoksa :D

      Sil
  4. Dizi ilginç bir şeye benziyor,bence önce kitabı oku. :)

    YanıtlaSil
  5. dizi hakkında mesajlaşırken niye ara vererek izlediğimi sana spoiler vermeden nasıl ifade edeceğimi bilememiştim.İşte tam da bu yazdığın nedenlerden ötürü her gün bir bölüm izlerken diziye ara verdim. bir yandan da dizinin devamını merak etmeden duramıyorum.Şimdilik 11 bölüm izleyebildim.Beni malum sahnelerin uzunluğundan çok clarie in başına gelen az kalsın tecavüz e uğruyordu vakalarının çokluğu tiksindirdi. Tamam o dönem o coğrafyada kadına değer verilmiyor olabilir ama hep mi başrole olur bu kaçıncı oldu diyerek sonuncu da kapatmıştım.. haberleşerek mi izlesek ne yapsak ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben sana harika marika derken daha evlenmemişlerdi, o bölümlerde çok güzeldi nereden bileyim. kaldım oralarda. devam edemiorum. kalacak böyle sanırım senin önerdiklerine bakacağım ;)

      Sil
    2. Ben de evlendikleri bölümden sonra 1-2 bölüm anca gittim ..sanırım 2.sezonda böyle,nette birkaç foto gördüm..Victoria fena sardı beni.Keşke mini dizi olmasaymış.Sana da başlamanı tavsiye ederim..

      Sil
  6. Ben bunu izleyecektim! Evet, fragmanını izlemiştim, sonra unuttum. Yazının sonuna gelince hatırladım! :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. konu çok hoşuma gitmişti ama devam etmiyorum :/

      Sil
  7. poldark yazını ararken bu yazıyı gördüm.yorum güncellemesi yapmak istedim:
    dizi şu an 4. sezonda ben her hafta merakla izliyorum ama nasıl ? :) ( yorumda biraz spoiler verebilirim )
    1. sezonu izlerken malum sahnelerden oldukça rahatsız olduğum ama gerek dönem dizilerine olan zaafiyetim gerekse zamanda yolculuk konusunun nereye varacağını acayip merak ettiğim için önce internette sağlam spoiler yiyerek araştırma yaptım.Malum sahneleri ileri sararak 1.sezonu bitirdim. 1. sezon finali jamie ve jack randall arasında acayip olaylar dönüyormuş,jack jaime ye anlatılmaz işkenceler yapıyormuş o yüzden 1. sezon finalinin yarısını izleyemedim.
    2. sezon bir tık normaldi. Atlama sürelerim azaldı.
    Favorim 3. sezon oldu hem karakterler hem mekan hem de zaman değiştiği için oldukça heyecanlı bir sezondu. Malum sahneler de azalmıştı. Claire Jamie ile kavuşana kadar gayet güzel sahne atlamadan ilerledim.Kavuştuktan sonra da 1-2 sefer dışında atlama yapmam gerekmedi. Dizide karakterler hem zaman yolculuğu yapıyor hem de yaşadıkları zaman içerisinde çeşitli olaylar yaşadıkları için coğrafi yolculuk yapıyorlar. (1. sezon İskoç'ya , 2. sezon Fransa- İskoçya 'da; 3. sezon İskoçya- Amerika- Karayipler ,4. sezon Amerika'da geçiyor.)Jack Randall 'a 2. sezonda, Frank Randall'a ise 3. sezonda veda ettik. ( 2 zıt karakteri bu kadar başarılı canlandıran az oyuncu vardır. Tobias Menzies gerçekten çok yetenekli bir oyuncu, 2 karakteri farklı kişilerin oynadığını unutup adama bir sahnede sövmek isterken, diğer sahnede acıyorsun.) işte benim outlander maceram böyle. konusu ve yaşattığı görsellikle merakla izlediğim içerisindeki bazı sahneler yüzünden kimseye öneremediğim bir dizi :/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim ipekcim, bu dizi benim için keşke birileri izlese de bana anlatsa diye diğer ögeleri merak ettiğim bir dizi olarak kalacaktı, bu özet bile beni rahatlattı nasıl/neden ayrıldılar nasıl birleştiler bunları da bölüm bölüm bana anlatabilirsin mesela hiç çekinme:D

      Sil
  8. Selam :) 4. sezon izledim geldim. Dizi 3. sezondan itibaren izlenebilir kıvama geldi diyebilirim.Hatta hiç izlemeyen biri 3. sezondan başlasa izlemeye pek bir şey kaybetmez. Seyhan'cım başta sen olmak üzere izleyemeyenler için 1. sezon ve sonrası için dev özet veriyorum:
    1. sezon : dizide her şey 1940 ların İngiltere'sinde başlıyor. Clarie 2. dünya savaşında görev almış bir hemşiredir.Eşi Frank ise tarihçi bir akademisyendir.Genç çift Frank'in atalarının izini sürmek ve tatil yapmak için İskoçya'ya giderler ve orada Claire tarihi dikili taşlar aracılığıyla zamanda 200 yıl geriye gider. 1700 lerin İskoçya'sında Jamie Fraser ile tanışır. 1700' lerde Frank'ın atası Jack Randall ve Jamie Fraser ezeli birer düşmandır. Clarie başta kendi zamanına dönmeye çalışsa da zamanla Jamie ve Jack Randall arasındaki düşmanlıktan çıkan olaylar neticesinde önce Jamie ile evlenir daha sonra da ona aşık olur. Sezon finalinde Jack Randall Jamie ye akla hayale gelmeyecek işkenceler yapar.
    Jamie ve Clarie 2. sezonun başında hem Jack Randall dan kurtulmak hem de Charles Ewdward Stuart için Fransa'ya gidiyorlar.2 si de bela paratoneri oldukları için başlarından epey macera geçiyor.Sezon finalinde beklenen Culledon Savaşı oluyor. Jamie ,İngilizler ve İskoçlar arasındaki savaşı İskoçların kaybedeceğini Claire den öğrendiği için Clarie ve doğacak bebeğin güvende olsun diye Clarie i taşlara götürüyor ve kendi zamanına gönderiyor. 2.Sezon finalinde Clarie 3 yıl sonra Frank'e dönmüş oluyor.
    3. sezon bir müddet ikisini ayrı izliyoruz. Jack 'ken sövdüğümüz Tobias Menzies'e bu sefer Frank karakteri için bol bol vay be diyoruz.Bu bölümlerde hem 1700 leri hem 1960 ları bir arada izlemek çok keyifliydi.20 yıl ayrı kaldıktan sonra Clarie, Jamie 'ye geri dönüyor. Belalı ikili sakin yaşamayı beceremeyip yine başlarını belaya sokuyorlar ve gemiyle Batı Hint Adaları- Jamaika tarafına gidiyorlar , oradan dönerken okyanusta fırtına çıkıyor ve gemileri Amerika Kuzey Caroline tarafına çıkıyor.Bak sen şu Allah'ın işine ki Jamie 'nin Amerika'da senelerdir görmediği bir teyzesi yaşarmış - teyzesine gitmeye karar vermeleriyle 4. sezon ve Amerika maceraları başlıyor.Bir yanda 1700 lerde Amerika koloniler,kölelik ve kızılderililer, diğer tarafta 1970 te Clarie ve Jamie nin kızları Brianna 'yı izliyoruz.
    * bu arada zamanda yolculuk yapan tek kişi Clarie değil, başkaları da var.

    YanıtlaSil

söz sizin...