20 Haziran 2016 Pazartesi

Hasta Ziyareti

Hayırlı haftalar olsun hepimize.
Hadisler Işığında Ramazan yazılarıma elimden geldiğince yenisini ekliyorum.
Umarım keyif alıyorsunuzdur.

Bu gün paylaşacağım hadisin üzerine biraz konuşmak istiyorum müsadenizle ama önce hadisimizi okuyalım.

Hz. Ali'den (r.a) rivayet olunduğuna göre o şöyle dedi: Ben Resulullah'ın (s.a.v) şöyle buyurduğunu işittim: "Bir müslüman, hasta bir müslümanı sabahleyin ziyaret ederse, yetmiş bin melek ona akşama kadar dua eder. Eğer akşamleyin ziyaret ederse, sabaha kadar yetmiş bin melek ona dua eder. Ve Cennette bir meyve bahçesi de onun olur."
(Hadisi Tirmizi rivayet etmiş ve hadis hasen demiştir)

Hasta ziyareti örfümüzce de dinimize de, teşvik edilir.
Hâlâ hasta ziyaretine giden insanlara bir bakın. Benden önceki kuşak sanırım hasta ziyaretine giden son kuşak. Bizim kuşakta da kalmadı maalesef.
Bizim kuşakta hastaya mesaj atmak yetiyor, bizden sonrakiler sosyal medyadan iyi dileklerini sunsa yeterli görülüyor.

Bu hadisten sonra sanırım hasta ziyaretlerine karşı daha hassas olmamış gerektiğini anlayabiliriz.
İşin bir de şu var yalnız:
Hasta ziyaretine diye gelip saatlerce kalkmayan misafirler, rahatsızlık vermemek için habersiz gelip en büyük rahatsızlığı verenler, "öyle sormayın" demenize rağmen "beni hatırladın mı?" diye soranlar, bazı durumlarda ziyaretçi kabul edilmediği zamanlarda ille görmek isteyenler...
Bunlar da iyilik değil, hoşluk değil.

Hasta ziyaretlerinizi kısa tutun, hafifte olsa hastalık belirtiniz varsa gitmeyin, çünkü hassas oluyorlar hasta bakan almasa bile hasta yatan hemen kapabiliyor.

Yılların deneyimi konuştu. :)
O zaman size bir hadis daha yazayım, hadisle konuyu kapatalım, bugün iki hadis okumuş olalım, yazamadığım günlerin telafisi gibi olsun.

Hz. Aişe'den (r.a) rivayet olunduğuna göre Nebi(s.a) ailesinden biri hastalandığında onu ziyaret eder, sağ eliyle hastayı  sıvazlayarak şöyle dua ederdi: "Ey insanların rabbi olan Allah'ım! Sıkıntıyı gider ve şifa ver. Şifa veren sensin. Seninkinden başka Şifa yoktur. O hiçbir hastalık bırakmayan şifadır."
(Buhari-Müslim)

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

söz sizin...