25 Eylül 2017 Pazartesi

Bağdatın Solmuş Çiçekleri

Bu kitabı ben  A101'den 3.95 TL'ye aldım.😊
Hoşuma gideceğini düşündüm. Gitmese bile bu fiyata kaçmaz, dedim.
Alır almaz da okumaya başladım.
Zaten bir kitap ilk elime geçtiğinde okumazsam sonra başka kitaplar aldığımdan okumam bayağı gecikebiliyor.

Kitap Saddam rejimi sonrası Bağdat'ta sıradan hayatları anlatıyor.
Birbirini tanımayan ama bir şekilde yoları kesişen Malik ve Aadil'in ağzından anlatılıyor.
Malik, görüp geçirdikleri sıkıntılar karşısında bile iyimserliğini yitirmemiş, satış olmamasına rağmen harap olmuş dükkanların arasında harap olmamış dükkanını her sabah açan, gömleklerinin satılacağı günü bekleyen bir Bağdatlı.
Aadil ise Saddam'ın ordusunda bulunduğu için Amerikalılar Bağdat'ı ele geçirdiklerinde ordudan atılan bir anda işsiz kalan ailesini geçindirmek zorunda kalan ve yolu yanlış kişilere çıkan eski asker yeni mahkumdur.

Kitabın sade, iç burkan bir anlatımı var. Bir yerde patlatıp olaylar hızlanacak, dram dayanılmaz olacak, diye bekliyorsunuz. Tempo bir ara artacak gibi olurken tekrar eski temposuna dönüyor, siz de bir daha tempo yükselmez diye beklerken sonuysa sizi sarsıp bırakıyor.
Kitap bittiğinde elinizden bir şey gelmediğine yanıyorsunuz.
Nasıl bizim sahip olduğumuz sıradan normal hatta şikayet ettiğimiz günün sıradanlığına sahip olamayan insanlar olduğunu düşünüp nankörlüğünüze yanıyorsunuz.

Etkileyici bir kitaptı bence. Ama ne Saddam rejimini yerden yere vuruyor, ne Amerikalıları göklere çıkartıyor ya da yeriyor. Bu yandan da ilginçti bence.
Kitaptaki en kötü karakterin isminin ise Muhammed olması biraz algı operasyonu gibi geldi. Çünkü özellikle bunun bir önemi olmadığının altı çizilerek Muhammed ismine vurgu yapılıyordu.
Tek eleştirim bu ama bu da bence büyük bir eleştiri.
Son olarak kitabı 3.95'e alamamanıza üzüldüm.

4 yorum :

  1. Tevafuktur ki bende geçen ay Emine Şenlikoğlu'nun Binbaşının Kızı'nı okudum. Temel olarak ırkçılığı konu alsa da yine Irak'taki Halepçe ve Bağdat katliamı olaylarını da konu alıyordu. Anlatımı zayıf olsa da çok etkilenmiştim. Bu kitabı da ekliyorum listeme. ^^

    YanıtlaSil
  2. Şuan 47. sayfadayım ve zorla gidiyor çok yavaş gidiyor bakalım ben ne zaman bitireceğimm

    YanıtlaSil
  3. bu kitabı görmüş ama tereddüt edip almamıştım. ben de A101 den Milena'ya Mektuplar ve Ayşe Kulin '' Umut'' kitaplarını almıştım. En son geçen gün sukkulent aldım. A101 i takip etmekte fayda var. :))

    YanıtlaSil
  4. Tatilde kitapsız kalıp (salıncakta unuttuğum kitabım yağmurda vıcık vıcık olunca :( ) şimdi ismini unuttuğum ama ücreti aynı bir kitap almıştım :) daha ben başlamayamadan arkadaş kaptı elimden beğendi mi acaba bak şimdi merakta kaldım. Sevgilerrr

    YanıtlaSil

söz sizin...