17 Ekim 2014 Cuma

Oyun Hamurunun Çocukların Yaratıcılığına Katkıları


Oyun hamurları çocukların yaratıcılıklarını, hayal güçlerini, el becerilerini geliştiren önemli ve gerekli oyuncaklardır. Aslında hamur oyunları çok eskiden beri çocukların oyun saatlerini dolduran oyunların başında gelir. Günümüzde renkleri ve yapılarıyla son derece profesyonel olarak tasarlanmış oyun hamurları bulunsa da eskiden çocukların toprakla bazı şekiller yapması hamur oyunlarının gerekliliğini gösterir niteliktedir. Sadece çocukların değil; yetişkinlerin de çocuklarıyla beraber zevkle oyun hamuru oyunlarına dahil olduklarını görürüz. Çünkü oyun hamuru yaratıcılığı en basit şekilde ortaya çıkaran, her zaman geçerliliği olan bir oyuncak türüdür.

Oyun hamurunun çocuklar üzerindeki faydaları nelerdir?
Oyun, genel anlamda bir çocuğun en temel ve en doğal öğrenme aracıdır. Bazı ebeveynler dökülüp saçıldığı gerekçesiyle oyun hamurunu çocuklarına almak istemeseler de bu oyuncağın çocukların zeka ve yaratıcılık süreçlerine katkıları büyüktür. Çocuklara sağladığı katkıları maddelerle sıralayacak olursak oyun hamuru;

  • Çocukların el ve parmak kaslarını geliştirir.
  • El-göz koordinasyonunu sağlar.
  • Yumuşak-sert gibi kavramların öğrenilmesini sağlar.
  • Şekillerin ve renklerin öğrenilmesini sağlar.
  • Yaratıcılığı ve hayal gücünü geliştirir.
  • Kendini ifade etmenin en doğal ve yaratıcı yoludur. Çocuğunuz tarafından oyun hamuru ile yapılan şekiller onun iç dünyasını yansıtır. Böylece çocuğunuzu tanımanız, onun karakteri kadar istek ve ihtiyaçlarının neler olduğunu anlamanız da mümkün olur.

Oyun hamuru ile neler yapılabilir? 
Her şey! Çocuğunuz ile beraber yapacağınız oyun hamuru etkinlikleri ile siz de oyun hamurları şekillerine kendi şeklinizi katabilirsiniz. Oyun hamuru kalıpları da oyun hamuru oyuncakları olarak piyasada değişik türleriyle bulunmaktadır. Çocuğunuzun yaratıcılığını ve becerilerini desteklemek için onunla beraber çiçek, böcek, meyve, sebze, araba, ev gibi rengarenk ve çeşitli şekiller yapabilirsiniz.

“Oyun hamuru nasıl yapılır?” sorusunun cevabı için evde yapılan birçok oyun hamuru tarifi mevcuttur. Fakat kaliteli malzemelerle, profesyonel olarak üretilmiş oyun hamurları dağılmaz, bozulmaz, tekrar tekrar oynanabilecek şekilde kıvamını korur. Renklerini ve yapılarını koruyan oyun hamurları için kaliteli markaların oyun hamurlarını tercih ederek çocuğunuzun ve belki de kendinizin oyun saatlerini sürekli kılabilirsiniz.