29 Ağustos 2014 Cuma

Bir Türk Masalı: Duygu

Bir kere neden Türk masalı?
Nesi Türk masalıymış ki?
Ben anlamadım. Anlayan beri gelsin.

Aslında bu kitaba karşı bu kadar mesafeli değildim.
Pek yapmadığım bir şeyi yaparak arka kapak yazısını okudum ve ilginç olabileceğini düşündüm için okumaya karar verdim.
Kitap kalındı. Olsundu. Ben kalın kitap severdim.
Sayfa sayısının fazlalığı bir tarafa kullanılan punto çok küçük. Yani muhtemelen daha kalın gözüküp okuyucuyu korkutacağı düşüncesiyle küçük punto kullanılmış ve sayfa sayısı düşmüş. En az bin sayfalık bir kitaptan söz ediyorum esasında.
3 kabadayı ve bir kızın arkadaşlığı üzerine kurulu, zaman zaman geçmişe giderek böylesi bir birlikteliğin nasıl başladığını neden kıza bu kadar düşkün olduklarını da anlatan, Duygu'nun ağzından anlatılan bir hikaye.
Ama demiştim sayfa sayısını dolayısıyla hikaye demek ayıp olur destan demek daha mantıklı.

Dili güzel, akıcı, konu farklı, okunulası bir kitap ancak çok ama çok geveze bir insan düşünün. Ama çok bak!
Heh işte o bir şeyi anlatırken, isterse dünyanın en harika olayından bahsedecek olsun sinir olmaz mısınız? Yaw lafı bu kadar dolandırmaya ne gerek var, diye isyan etmez misiniz?
Ben ettim.

Bu kadar geyik muhabbetine yer verilmesine..
Merdivenleri tek tek, indim aynadan kendime baktım, elimi cebime soktum, kafamı kaşıdım gibi alt tarafı bir markete gidişi bu kadar abartılması ve anlatılmasına bir mana veremedim.
Belki de ben geveze insana tahammül etmekte zorlandığım içim sayfalar ilerledikçe kitabın bu yönüne sinir oldum.
Bu kadar ayrıntı bence konusu azsa verilmeli. Bu kitap öyle değil ki, konu da bol gevezelik de.

Bir de yazar bir ara kendinden, önceki kitabından bahsediyor. Ne yalan söyleyeyim bana itici geldi. Okuyanlarınız varsa hangi kısımdan bahsettiğimi anladılar.


Yerden yere vurmayayım kitabı hadi. Seri falan olsaydı, olaylar değil de anlatım bu kadar abartılmasaydı ve internet üzerindeki yorumlar muhteşem- şahane gibi abartılı olmasaydı şuan belki bambaşka bir yorum okuyor olurdunuz burada.
Tabii.. bu uzun yazımı okuduysanız?!

17 yorum :

  1. çok haklısın,ben de aşırı teferruatı sevmiyorum
    sıkılıyorum,içimden "eeee sadede gel" diyorum, gerçi çok fazla kitap okuyamasam da :( ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. uzun kitaptan korkmam ben ama cidden gereksiz kısım çoktu.

      Sil
  2. Buz gibi soğudum şimdi hayatta da okumam :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ya aslında cidden çok korkunç değil okunabilir ama yanlış strateji izlenmiş.

      Sil
  3. Nedense bu tarz kapaklardan uzak duruyorummm :/ önyargım çok oturmuş kalkmıyor napim ;)

    YanıtlaSil
  4. Canım benim yeni nesil yazarlar betimlemeleri yanlış kavramışlar, betimleme olayı okuyucuya yansıtmadır. Koskoca Balzac bile 'Vadideki Zambak' adındaki kitabında uzun uzadıya yaptığı betimlemelerle dönemin romantiklerinin arasına girmiş ama zamanında çok eleştiri almıştır. Şimdi, konu belli ki ahım şahım değil, yazar da doğal olarak yükleniyor tasvirlere... Yazara değil ama en çok editöre acıdım ben. Editör kişisi nasıl redakte etmiş 622 sayfayı. Ne diyeyim sonuçta ekip işi. Bütün emeği geçenlere saygı duymak gerek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hayır yanlış anlaşılmasın ben ne uzun kitaplardan ne de uzun tasvirlerden sıkılan biriyim. onlar genelde en iyileri çıkar. sahnenin gözümün önünde tam manasıyla canlandırılmasına vesile olur. ancak burada çok başkaydı ya. arkadaş arası geyik yaparsın ya hani mesela, birine anlatabileceğin bir şey değil bu adı üstünde geyik. bu kitapta mesela dönen çok geyiğe yer verilmişti. diğer anlatmak istediğim ise okumadan anlaşılmayacak bir şey sanırım.
      ama katılıyorum emeğe saygı kesinlikle.

      Sil
  5. Seyhaannn işte kitap yorumları böyle olduğu zaman bir de tarzlar birbirine uyduğu zaman sen okuyucun takipçin sevenlerin için ne kadar güzelsin bilemezsiiinnn :P
    Yorumlarını çok seviyorum. Bir şey güzelse güzeldir, değilse değil bu kadar yani :)
    Ah #canımseyhanım şimdi sanki seninle konuştum, çok iyi geldi :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. jasmineee.. bir kitap hakkında bunları yazdığım için çok üzülüyrdum emek var neticede. ancak çok abartılı yorumlar var gerçekten acıdım şaşırdım üzüldüm :/

      Sil
  6. Seyhan ben bu kitabı okumadım ama, söylediğin gibi yazarın kendisine atıf yapmasını Buket Uzuner'in son kitabında görmüştüm ve hiç hoşlanmamıştım. Benec olmaması gereken bir şey. Ego bu kadar yükselmemeli. Şurda yazmışım ama tekrar baştan uyarayım. Kitabı okumayı düşünüyorsan yazının içinde çok fazla "spoiler" varmış, benim yazımı okuma:)

    http://gunicinderastladim.blogspot.com.tr/2012/08/buket-uzuner-nasl-levent-krca-oldu.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. beyoğlunun en güzel abisinde ahmet ümit yapmış bunu ama o kdr güzel yapmıştı ki.
      bu kitapta şu kızı not alayım diğer kitaplarını da okuyayım gibi bir laf ediyor yazar için düşüne biliyor musun? ne kadar itici.
      ama ahmet ümit'in karakteri başkomiser nevzat her taraftan karşısına çıkan yazar bozuntusuna gıcık ooluyor. o yazar da ahmet ümit miş. hani o da kendini övebilirdi ay ne severim falan diye, yapacaksan böyle yapmalısın öteki türlüsü ayıp!

      Sil
  7. Şimdik şöyle ki almayı düşünüyordum :D Başka bir yazına bakarken gözüme bu ilişti dedim bakayım ne yazmış kitap hakkında. Vee senin yorumuna güvendiğim ve kalın kitaplar bana itici geldiği için şimdilik bu kitaptan uzak durmam en iyisi^^ Ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  8. arkadaşlar haksızlık ediyorsunuz bence uzun süredir okuduğum en etkileyici kitaptı. tabi şahsi görüşüm ama beni içine aldı inanın o ayrıntıda sonu gelsin istemedim ilk fırsatta tekrar okuyacağım. kesinlikle herkesin kendinden bir şey bulacağı bazen tebessüm ettiren bazen de hani olur boğazına bişi düğümlenir yutkunamazsın öylesine hissettirir o anki duyguyu inanın çok yaşadım kendi adıma harikaydı bence.

    YanıtlaSil
  9. arkadaşlar haksızlık ediyorsunuz bence uzun süredir okuduğum en etkileyici kitaptı. tabi şahsi görüşüm ama beni içine aldı inanın o ayrıntıda sonu gelsin istemedim ilk fırsatta tekrar okuyacağım. kesinlikle herkesin kendinden bir şey bulacağı bazen tebessüm ettiren bazen de hani olur boğazına bişi düğümlenir yutkunamazsın öylesine hissettirir o anki duyguyu inanın çok yaşadım kendi adıma harikaydı bence.

    YanıtlaSil
  10. merhaba ben kitabı okudum sizinle su konuda aynı fikirdeyim önceki kitabından bahsetmesi bana da itici geldi fakat sayfa sayısına rağmen çok kısa sürede bitirdiğim ve çok beğendiğim bir kitap olduğu içinde size katılmıyorum wattpad dan çıkan amatör yazarlar arasında en okunabilinir olanı bana göre yazar devam kitapları ilki kadar güzeldi söyleyeceğim şu ki şimdi hayatta alıp okumam iyice soğudum tarzı yorumlar yazara haksızlık olur bence şans vermelisiniz pişman olmazsınız :)

    YanıtlaSil
  11. Kitap çok sarıyor sayfa 230 larda duygudan nefret ettim

    YanıtlaSil

söz sizin...