27 Ocak 2017 Cuma

Sosyal Medya; Merak Duygumuzu Öldürüyor mu, Perçinliyor mu?

Sosyal medya sayesinde 10 yıl öncesinden çok farklıyız.
Akıllı telefondan önceki hayatımızı hatırlayan kaldı mı?
Kaldıysa ne kadar değiştirildiğimiz konusunda bana katılır.

Şimdi sosyal medyanın hayatımıza nasıl sızdığını ve evrimi anlatmayayım. Çünkü eminim konuyu başka yerlere çeker asıl konudan uzaklaşırım.

Geçenlerde annem evini tadilat eden komşusuna gitti. Biz de yakın zamanda tadilat geçirdiğimizden tadilat kısmında annemden çok yardım aldı. Döndüğünde annem evi bana anlatmaya başladı. Bazı yerlerde bizimkinden yaptırmış bazısında annemin uyarısını dikkate almış ve yaptırmamış falan.
Bir şey fark ettim merak etmiyorum.
Oldum olası çok meraklı, iz süren, bir şeylerin peşine düşen biri olmadım zaten ama bu devirde başka insanlara kıyasla kendimi ilgisiz olarak görüyorum.
Açıkçası bunu da, insanların sosyal medyada yerli yersiz paylaşımlarına bağlıyorum.
Aradaki gizem kalktıkça ilgi azalıyor, cazibesini yitiriyor.

Doğrusu bazı insanların sırf merak duygusunu tetiklemek için -akıllıca- bazı şeylerini gizlemeye çalıştıklarını görüyorum. 
Bu çoğunlukla çocukları oluyor, yine paylaşıyorlar ama çocuğun yüzü objektife dönük değilken mesela. Hiç paylaşmasa olmaz. Bunu yapamaz çünkü.. çatlar.
Evladı var onun herkes bilmeli. Ne de güzel giydirdiğini ne güzel imkanlar sunduğunu ne kadar sevildiğini. Ama yüzü gözükmesin! Neden? İşte az evvel anlattığım şeyden.
Zerre kadar merak ediyorsam...

Instagram hesabımı aylar önce dondurdum. (İyi ki dondurmuşum bu arada o kadar güzel mesajlar aldım ki ♥ ♥) Engellediğimi sananlar, başka hesaplardan beni bulmaya çalışan ama soramayanlara müjde! 😂
Normalde bu kadar uzun bir ara vermeyi düşünmüyordum açıkçası. Her an dönebilirim de aslına bakarsanız. İşin garibi dönmeyi iple çekmiyorum. Dönersem bir menfaat uğruna olacak, zinhar özlediğim için değil 😊
Ama ben instagram hesabımı dondurmadan evvel de hesapta kim ne paylaşmış diye göz atmıyordum. Bir şey paylaşacağım zaman girip üsten rastgele birkaç fotoğrafa bakıp çıkıyordum. 
Merak etmiyorum derken, stalk yapmıyorum derken samimiyim. Hatta keşfetime düşmesin diye engellediğim o kadar insan vardı ki! 

Aaa hepten de meraksız ruhsuz heyecansız biri değilim bak. O dolandırıcı sözde psikolog Socialmom'ı arada bir aratıp kaç bin takipçisi çıkmış diye bakıyorum ne yalan söyleyeyim. (Şu ana kadar 20 bin hesap takibi bıraktı. Geriye kalanların yarısı meraktan takip ettiğini, yarısının da normal olmadığını düşünüyor, ne sebeple olsun hala takip edenleri asla anlamıyorum)

Ama işte bu benim. 
Bazısında da tam tersi. Küfrettiği insanların hesaplarına girmeden duramıyor. Eltisigil yemekte ne yemiş, bugün görümcesi nereye gitmiş? Sevgilisi kimin fotoğrafını beğenmiş kime yorum yapmış ve dahi ona gelen yorum ve beğeniler kimlerden her an kontrol altında. .. 

Eee, şimdi söyleyin bakalım, sizde durumlar nasıl?
Sosyal medya; merak duygunuzu öldürüyor mu, perçinliyor mu?

16 yorum :

  1. ig benim için de telefonda duran bir uygulama. Çok nadir fotoğraf atarım ve eğer canım çok sıkıldıysa üstten birkaç foto bakar çıkarım. İlgimi çekmiyor ne yaptıkları, alışveriş için zaten kullanmam. Benim için var mı var, olmasa nolur hiçbirşey.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet pek kullanmıyordun, seni boşuna takip ediyor gibi hissediyordum :))

      Sil
  2. Şu bebek konusunda o kadar haklısınki o zaman koyma hiç çocuğun fotoğrafını ne bileyim yüzünü kalp yapıyorlar göstermiyorlar ya da ben yeğenimle fotoğraf paylaşıyorum ay nazar değer bilmem ne ... Evet itiraf ediyorum ben aktif bir instagram kullanıcıyım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aa öyle deme nesrin onların çocukları özel :/

      Sil
  3. Ben öğrenme amaçlı kullanıyorum. Nasıl değişik yemek yapmış, kıyafetini nasıl kombinlemiş, evini düzenlerken neye dikkat etmiş gibi. Çünkü yemek pasta vb yaparken, giyimimde eksik yönlerimi farkederken ya da dekorasyonumu nasıl yapabileceğim konusunda çok yardımcı oluyor. Ama asla onda böyle bende de böyle olmalı gibi değil. İlham veriyorlar gerçekten. Bu yönünü seviyorum. Merak ettiğim kişi bazen oluyor ama kendimi durduruyorum o noktada, sana ne diye :)))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet gerçekten bir sürü gereksiz şeyin arasında hayat kurtaran pratik bilgilere ulaşmak da mümkün.

      Sil
  4. Otobüste serviste başka takılacak bir şey yok :) Takibimdeki blogları ve twitter paylaşımlarını okuyorum. Aktif olarak twitter kullanıyorum. MErak duygumu perçinliyor diyebilirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)
      ben yolculuklarda bir şeyler okuyabilenler olamadığımdan msj bile cvplayamam. öyle olsaydı kesin dönmüştüm şimdiye, istanbul trafiğine birebir.

      Sil
  5. Tamamen güzel bir anı galerisi oluşturma hevesi benimki ... paylaşsam da olur paylaşmasam da... Nerede ne var kaça önceden blogdan takip ederdim ama şimdi instagram daha hızlı haberdar olmamı sağlıyor... Yemek tarifleri ,görselleri ya da 1 dklık videoları ile ilgimi çekiyor... bazı yerleri bile instagramdan keşfediyorum mesela birileri var antalyada yaşıyor onun sayesinde hafta sonu nereye gitsek diye bakıyorum ... Seviyorum ama çok özel hayatı göze sokarak değilde dozunda :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. senin paylaşımların güzel ya.
      instagram gereksiz şeyleri çıkarsan çok güzel aslında ben de içinde olduğum sürece seviyordum.

      Sil
  6. twitterdan ara sıra haberleştiğimiz için instagramını dondurmuş olman çoketkilemedi beni.. eğer bir gün blogunu veya twitter hesabını kapatırsan!(yapmazsın değil mi?) çok üzülürüm ama :( instagramda evi ve çocuğu üzerinden ürün reklamı yapanlara hafif tabirle gıcığım ;çok sevimsiz buluyorum bu durumu.özellikle ailesi tarafından çok meşhur ! edilen bir kız bebek var sürekli keşfete düşüyor çocuğun aşırı güzel ve sevimli olmasından ötürü bebeğin her halinin ortada olmasına çok üzülüyor, ailesine de iyi ki bir çocuğunuz olmuş diye kızmadan edemiyorum. bir de canlı yayın özelliği geldi iyice suyu çıkacak instagramın ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. o cocuğu bildim!
      neyseki benim keşfetime düşürmüyorlardı onu bi vodeosunda annesi ağlarken çekmiş ve paylaşmıştı, nasıl bir anne diye şaşıp kalmıştım.
      ama doğrusunu anneler bilir lütfen ipekcim anne olmayan insanlar olarak söz söylemeye hakkım yok.
      şimdi aklıma geldi de belki keşfetime düşmesin diye engellediğim hesaplar arasında olabilir :)))
      ayrıca çok tatlısın söylediklerin için mahcup oldum, mutlu oldum teşekkür ederim ^^

      Sil
  7. sosyal medyadan once meraksiz meraklilari anlamayan yer yer kinayan bi insandim. merak duygusunu tetiklemesinden cok "neye merakin" varsa ona ulasmani kolaylastiriyor. hasetin varsa onu artiyor. ozlemin varsa gideriyor.ogrenmen gereken bisey varsa ulasmani kolaylastiriyor. ama bunlari da karsindaki ne kadar istiyorsa o kadar ogreniyorsun. icimde bir dedektif oldugunu asla bilemezdim ben ozet olarak eger sosyal medya olmasaydi 😀

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)))
      böyle bir video izledim bugün. yoldan rast gele birkaç adam çeviriyorlar ve bir deney için yardım etmelerini söylüyorlar, karşılarındaki adam haklarında kimsenin bilmediklerini biliyor, hatta birine birden fazla kişiyle berabersin iki..ya da üç diyo. kız şok bunu çoğu insan bilmiyor diyo, o sıra ben de afalladım çünkü o zamana kadar hilesini tahmin ediyordum.
      sonra..
      ya insallah bu videoyu izlememişsindir çünkü boşa anlatıyorsam üzülürüm :))))))))))
      neyse işte sonra bi bakıyorlar ki adamın tıkır tıkır çalışan hackerları var. bir isimden olmadık bilgiler ulaşıyorlar.
      Videonun sonunda her şeyiniz internette, uyanık olun! yazısı çıktı :)

      Sil
    2. ay işte o vızır çalışan insanları görünce tabii ki aklıma geldin :)))))

      Sil
  8. Sosyal medya hesapları bu kadar populer değilken arkadaşlarımızla, yakınlarımızla daha çok görüşüyorduk daha sosyaldik. Onları merak ederdik, hal hatır sormak için daha sık arardık. Şimdi bir tıkla ilk okul arkadaşınızın nerde ne durumda olduğunu görüyorsunuz. Tabi ki bunun artıları da var ama öldürdüğü duygular yanında pek önemi kalmadı.

    YanıtlaSil

söz sizin...