2 Kasım 2018 Cuma

Pertev Bey'in Üç Kızı ve Pertev Bey'in İki Kızı

Münevver Ayyaşlı'nın üç kitaptan oluşan Pertev Bey serinin ilk iki kitabını bir yazıda anlatacağım bu sefer.
Çünkü okuduğum kitaplar çok birikti, günceli yakalamam lazım.
Halbuki bu seriyi bitirdikten sonra özene bezene bir Youtube videosu çekmek istiyordum ancak seriyi tamamlayamadım. Eylül ayında okuduklarım videosunda seriyi neden tamamlayamadığımdan bahsettim, şimdi ona girmeyeceğim ama isteyen bu linkten izleyebilir.

Bizim yakınlarımızda Münevver Ayyaşlı Kültür merkezi var. Münevver Ayyaşlı ismi tanıdık ama kimdir bilmiyordum, baktığımda onun da bir yazar olduğunu öğrendim. Allah'ım daha keşfedilecek ne kadar çok yazar var bir düşünsenize. 
Ve bir gün Münevver Ayyaşlı da okuyacağıma söz verdim. Nice ertelememden sonra bir alışverişimde sepete ekledim ve nice ertelemeden sonra bir gün elime alıp okumaya başladım. Kitaba başlar başlamaz beni sardı, korktuğum gibi değildi ama hepsi bu değil...

Pertev Bey'in üç kızında Osmanlı'nın yıkılışının bir aile üzerindeki etkilerini; kitapta geçen tabirle koskaca imparatorluğun bir ailenin üzerine çökmesini okuyoruz. Kitabın öyle aşırı orijinal/marjinal  bir konusu yok bilakis çok klasik mevzulara rastlamak mümkün. Ama bunu yaparken tarihin arka sokaklarında gezdiriyor sizi. Zaten bildiğiniz şeylerin başkası üzerinde bu kadar etkili olabileceğini hiç düşünmediğinize üzülüyorsunuz. Aynı zamanda size, daha fazla Tarih okumalıyım, da dedirtiyor.

Birinci kitap bittiğinde ara vermeden ikinci kitaba başladım. Buna ben de şaşırdım çünkü en az bir kitap ara veririm sanıyordum ama dayanamadım.


İkinci kitap Pertev Bey'in İki Kızı'nda artık adından da anlaşılacağı üzerinde aile üzerindeki kayıplar devam ediyor ancak bu sefer taze Cumhuriyetin, İstanbul Ankara ayrımının aile üzerindeki etkilerini okuyorsunuz. Aileyi de tanıdığınız için değişim inanılmaz geliyor.

Üçüncü kitabı çook merak ediyorum.
Çok uzatmak istemiyorum ama kısaca konu olarak belki farklı değil ama kitaptaki eleştiriler bile o kadar güncel ki, bugün yazılmış gibi. Bu kadar tahmin edilebilir olmak çok üzücü gerçekten. Ve etkileyici.

Kitapları çok sevdim, bu yazının benim sevgimi anlatabildiğini pek sanmıyorum, herkeste aynı etkiyi bırakmayacağına da eminim. Gerçi Instagramda paylaştığımda okuyanlar çok sevdiklerini söyleyen yorum bırakmadan geçmediler. 
Takdir sizin.

7 yorum :

  1. Çok severim böyle kitapları.naşide gökbudak diye bir yazar var.onun da iki kitabı bu minvalde.onlari sevmiştim.
    Seyhan alışveriş listemi kabartıyorsun :)
    Sevgiler
    Asel

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sen de benim listeme naşide gökbudak ekledin bak gördün mü ödeştik :)

      Sil
  2. Ben de listeme ekledim kitapları. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  3. sizin tavsiyelerinizi genelde aliyorum paristen ciceklerle ve pertev bey serisi cok sevdim simdi paertev beyin torunlarini alacagim gercekten harikasinoz daha cok tavsiye lutfen tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ay çok çok çok mutlu oldum!! birileri pertev bey serisini okumuş ve sevmiş, benim sayemdemi hem de ♥
      gerçekten çok sevindim keyifli okumalar ♥

      Sil
  4. Merhaba heyecan ile okuduğum yeri geldi elestirdigim yeri geldi düşündüğüm yeri geldi üzüldüğüm diğer serileri de merak ettiğim kitaplar arasında 👍

    YanıtlaSil

söz sizin...