23 Kasım 2018 Cuma

Öğretmenler Günü

Meslekte 3. yılım. Öyleyse 26 yaşındayım.
Dün bir öğrencim yaşımı hesaplamış, böyle söylüyor. 😁
Her ne kadar yaşımla barışık olsam da çocuklara yaşımı söylemiyorum.
Zaten onların gözünde çok yaşlıyım. Yaşımı duydukları an dinozor muamelesi görmem olasılıklar dahilinde.

Öğretmenler gününü sevmiyorum.
Öğrenciyken de sevmiyorum hayret öğretmenken de sevmiyorum.
İnsanların gelen hediyeleri görüp oo hadi gene iyisin demelerini ya da sana ne aldı öğrencilerin diye sormalarını sevmiyorum.
Kaldı ki öğrencilerin çiçek bile almalarını istemiyorum. Bir çikolata verdiklerinde benim yerime sen ye diyorum, buna rağmen öğretmenlerin bedavacı diye yaftalanmasından da nefret ediyorum.

Öğrenciyken de sevmezdim öğretmenler gününü. Hediye almak istemediğim halde almak zorunda çok bırakıldım mesela. Küçüklükten bahsetmiyorum, bayılır çocuklar atraksiyon olmasına. Hediye almak kadar vermek de mutlu eder çocukları. Bu yüzden ısrar ediyorlar bir şeyler vermek için.
Ama daha yeni ya.. en son 4 sene evvel gittiğim bir kursta öğretmenler gününde hocaya hediye alınacak para toplandı. Ben vermedim. Daha bir gün olmuş kursa başlayalı, devam eder miyim, hocayı sever miyim bilmiyorum katılmadım ben de hediye olayına. Ay gözleriyle yediler beni. Kınayan bakışlar falan.
Ay lanet olsun be dedim. Hediye içten gelen bir şey olmadıkça ne önemi var.
(Zaten hocada ben kafada bir şey çıktı hiç mutlu olmadı hediyeyi görünce ben hediye kabul etmiyorum arkadaşlar dedi. Çok ısrar ettiler, lütfen bir daha yapmayın dedi.)

O yüzden sevmiyorum özel gün hediyelerini, zorlama oluyor işte!
Oysa içten alındı mı, bir toka bir kitap ayracına bile havalara uçarım ben.
Meseleyi anlatabiliyor muyum?

Dün kutladık okulda.
Ay hocalar mest mest..
Sinir oldum ya, bu neyin sarhoşluğu. Bu öğrenci bunu almışmış, şu sınıf nasıl tezahürat etmişmiş.
Tuhaf geliyor anlatabiliyor muyum?
Ben de onlara tuhaf geliyorum biliyorum.
Değmez miyiz hocam diyor yani bir günlüğüne?!
Değme meselesi değil ki bu. Değme meselesiyle daha fazlasına değerim ve bunun farkındayım. Kimin değip kimin değmediğinin de farkındayım ayrıca.

Ama çocuğun belki son parasını belki de tüm parasını öğretmenini sevindirmek adına harcamak zorunda kalmasını istemiyorum. Belki sevmediği bir öğretmenine bir şey almak zorunda kalacak, yalandan sarılacak hatta.
Aşırı saçma geliyor ya anlatabiliyor muyum?

Onun yerine idare güzel bir çift laf etsin, öğretmenler odasından sandalyeler kaybolmasın, müdür güler yüzle selam versin, velinin/öğrencilerin yanında azarlamasın, çocuklar küfretmesin derslerden iyi not alsın,öyle uzun yıllar olmasa da birkaç yıl hatırlasın...
Benim değerim 3 liralık karanfil, dosyalar dolusu mektup değil yoksa.
A sana neler geldi bana bunlar geldi sidik yarışı hiç değil.

Meslekte 3. yılım. Ve ben bıkmışım.😂
Atanamayan, kadro bekleyen, ücretli öğretmenlik yapan, artık öğretmenlik yapmayan, öğretmenlikten umudu kestiği için kendine başka bir meslek seçen, mesleğe yıllarını verdiği halde hala ilk günkü aşkla çalışan ve asla kimseyi memnun edemeyen ilk fırsatta suçlanan öğretmenlerimin öğretmenler gününü kutlarım. ♥♥♥

6 yorum :

  1. Ne zamandır başladı bilmiyorum, şu son yıllar velilerin topluca bir para toplayıp öğretmenlere hediye alma olayı çıktı. Biz küçükken kalem, çiçek cüzi şeyler alıp götürürdük, artık ticari bir olaya dönmüş öğretmenler günü. Hem alabileni var alamayanı var. Maksat eğitim-öğretim. Bakanlık bence bu hediye alma olayını yasaklasa yeridir. Öğretmenlerimizin değerini böyle maddi değerler yerine manevi yönden, ne biliyim bi el öpme olur falan, bu şekilde gösterilmesi daha hoş bence. Tüm yorumlarınıza katılıyorum, güzel düşünceler. Tabii bu düşüncelere hediye sever öğretmenlerimiz tepki gösterecektir.:)

    YanıtlaSil
  2. Babam,kardeşim ve kocam başta olarak neredeyse tüm sulalem öğretmen.bizim hiic öyle kutlama muhabbetimiz olmaz olmadı yani.az çok okullarda dinen toplu hediye olaylarını duyuyordum.bu yıl oğlum okula başladı.velilerle biraydır mevzumuz öğretmene ne alacağız.kac grup kuruldu bozuldu anlatamam.tek kelimeyle rezillik!!en son öğretmen anladı meseleyi de (guya surpriz olacak diye ogretmene soylenmiyordu)sonbuldu mevzu.
    Bu durumun bu hallere gelmesi veliler yüzünden.evet öğretmenler saygı duyulacak insanlar.(kalbi ve merhameti olanlar elbette)bu saygıyı hak eden insanlara böyle ucuz(!)değerlerle (ucuz derken ne demek istediğimi anladığını umuyorum)değer vermek çok basit...
    Kalben edilen bir dua,cidden kalpten gelen tebessüm her şeyin üstünde..
    Sevgi vermek bukadar zor mu cidden merak ediyorum.....
    Sevgiler
    Asel

    YanıtlaSil
  3. Ne de güzel ifade etmişsin duygularını
    Çok haklısın
    Zorlama bir hediye ve kutlama furyası var
    Ben hala hatırladıkça kızdığım ilkokul öğretmeninin maduruyum
    O nedenle özellikle bu günlerin abartılmasına karşıyıö
    Örtmenler günün kutlu olsun güzel Seyhan��

    YanıtlaSil
  4. Dün içimdekileri söylesem acaba ne düşünür insanlar diye düşünüyordum ve bugün bu yazıyı okudum rahatladım :D

    YanıtlaSil
  5. selam Seyhan senin ve tüm öğretmenlerin günü kutlu olsun. Yazıda o kadar doğru noktalara değinmişsin ki..Öğretmenler gününde özellikle branş öğretmenlerinde kimi öğretmenlerin kucağı hediye ve çiçekle dolup taşarken kimi öğretmenlerin elinin bomboş kalması, hele de o öğretmen biraz çekinilen veya tabiri caizse sevilmeyen birisi de olsa çok nahoş gelirdi bana..Ben ilköğretimde öğrenciyken,benim okuduğum sınıflarda hiç olmadı ama, başka sınıflarda ve yakın çevremizden örneklerden biliyorum: Sınıf annesi adıyla seçilen velilerin (varlığını anlayamadığım bir gruptur ) öğretmene hediye alma yarışı olurdu, hava atmak mı desem öğretmene yaranmak mı desem ne desem bilemediğim bir amaçla kendi kafalarından lüks pahalı bir hediye belirler ,sonra da o hediye için neredeyse haraç keser gibi para toplarlar. Hediye verme günü de büyük bir gösterişle hediye öğretmene takdim edilir, biz de falanca sınıf öğretmenine şunu almış diye duyardık. Herhalde şimdilerde sosyal medyanın da gücüyle iyice şova dönüşmüştür :/

    YanıtlaSil
  6. Öğretmenler günün kutlu olsun. Güzel ifadelerle anlatmışsın duygularını. Tüketim toplumunun tüm çılgınlıkları bir yana, topluma yetiştirdiğiniz pırıl pırıl nesiller için teşekkür ederiz.

    YanıtlaSil

söz sizin...