23 Ağustos 2017 Çarşamba

Poldark

Poldark, benim yıllardır önce kitabını okumak için beklettiğim edebiyat uyarlaması bir dizidir.
Haliyle bu hem kitap hem dizi yazısı, belki bir nevi karşılaştırmadır.

Kitabı okumak için bekletmemin en büyük nedeni çok güveniyor olmamdı.
Dizi görselleri çok ilgimi çekiyor, önce kitap diyordum. Kitap okumaya ise vaktim olmuyordu.
İyi ki olmamış ya. Ben kitabı hiç sevmedim. Zor anlaşılır haliyle sıkıcı bir kitap. Okuduğunuz zaman hiçbir sahne gözünüzde canlanmıyor, çoğu yeri tekrar tekrar okudum doğru mu anladım diye. Üstelik çok basit bir dil kullanılıyor. Keşke başka çevirisini bulmak mümkün olsa da karşılaştırma yapabilsem.
Ama iyi ki okumuşum, neden mi?
Çünkü okumayıp diziyi izleseydim çatlardım keşke kitabı okusaydım önce diye. Ve diziyi izledikten sonra kitabı okusaydım önce diziyi izlediğim için kitabı beğenmediğime yorardım.

Gelelim diziye.
Dizi sayesinde kitapta anlamadığım birçok şeyi anladım.
Ama dizi çok hızlı, kitap çok yavaş ilerliyor.
Mesela kitabın üçte ikisi bittikten sonra Demelza ile Ross.. Spoiler! biraz geç oldu ama siz zaten kitabı okumayacak diziyi izleyeceksiniz, dizide de ikinci bölümde hımm böyle olacak diye hissediyorsunuz, 3.bölümde hissettiğiniz oluyor :P

Sadece bu da değil mesela bir bölüm sonunda biri, hadi spoiler olmasın kim diyor söylemeyeyim; hamileyim, diyor sonraki bölümde bir bakıyorsunuz karnı burnunda. Bazen ertesi haftaya, bazen bir yıl sonrasına geçebiliyor bölüm aralarında. Ama bu güzel bir şey. Sıkılmıyorsunuz. Tabii senaryoda açık yakalarsınız da, hmm belki de bana öyle geldi, diye geçiştiriyorsunuz; çünkü geçen zamanı takip etmek ekstra efor istiyor :)
Ayrıca Poldark orijinal serisi 14 kitaptan mı ne oluşuyordu yanlış hatırlamıyorsam. İngilizlerin sezonları da kısa kısa oluyor biliyorsunuz, seneler senelerce sürerdi bunu yapmasalar.

Konusundan bahsetmeyeyim ya, sürpriz olsun.
Dönem dizilerini sevenler bayıla bayıla izler zaten, bu kadarını söylemek yeterli, bir de tabi görüşlerim. Onlar çok önemli 😂

Dizinin en sevdiğim özellikleri arasında, müstehcen sahnelerin olmayışı ve kadınların göğüslerinin dışarı fışkırmaması geliyor.
Bazı filmlerde kadınları göğüsleri neredeyse ağzına çıkmış şekilde görmüşsünüzdür.
Çok rahatsız edici.
Gerçi bu dizinin de son sezon finali beni sinir etti.
Bu sezon bir şans vereceğim ama son bölüm moralimi bozdu. Anlatamam spoiler olur.

Demelza'ya son bölüme kadar bayılıyordum. Saçları harika!




Kıyafetler zaten muazzam. Demelza'nınkiler en sönükleri bu arada.

Aslında Ross'u tip olarak çok beğeniyorlar ama ben pek hayranı sayılmam. İngilizden çok Latinlere benziyor. Gülünce de haylaz çocuklara. 😊
Bir de çok mikrofonik bir sesi var. Yapay geliyor bazen 🙈
Ama karakteri çok güzel.
Gerçi son şeylerde o da kızdırdı beni.
Neyse.

Diziyi izlemek isterseniz, şimdilik; dizipub/dizilab/diziay, online izleme sitelerinden izleyebilirsiniz. Üçünü de yazdım çünkü bazen birinde olmayan bölüm ötekisinde oluyor.
Hizmette sınır tanımıyorum.😎

Diğer karakterlerden, kıyafetlerden, şapkalardan bahsetmediğim için buruk bitiriyorum yazıyı ama çok uzun oldu, ne yapayım?
Mesela kimler okudu?
Peki izleyen/izleyecek olan var mı?

4 yorum :

  1. Ben televizyonda d smarta dizi olarak verilirken izliyordum. Artık vermiyor sanırım. Bilgisayardan dizi izlemeyi sevmiyorum. Yazınız sonuna kadar sıkılmadan okundu.Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben teşekkür ederim.
      Bence bilgisayardan izleyemeye de alışabilirsiniz. eksik bölüm varsa bir deneyin derim ama tabii seçim sizin.
      sevgiler ♥

      Sil
  2. Azimle dizi bitmeden yazını okumadım :D Spoiler yok ama azıcık dokundurma varmış :) Ben şimdi diğer sezonu nasıl bekleyeceğim... İyi ki önerdin bu diziyi bana seyhoşuum :*

    YanıtlaSil
  3. Poldark yazını ararken kendimi Outlander yazında buldum. Orayı bir şeyler yazdım.Buraya yazmasam olmaz. Dizi normalde 4. sezonunu bitirdi. İnstagramda gördüğüm kadarıyla 5. sezon çekiliyor ;ama ben henüz 3. sezondayım. Evde ve raporlu olmamdan istifade ederek her gün 1-2 bölüm izliyorum. İlerde neler olur bilemiyorum ama Elizabeth ve George evlat olsa sevilmez ikisinin de ayaklarına birer taş bağlayıp denize fırlatasım var. Elizabeth sırf soylu bir aileden geliyorsun diye şişirilmiş bir balonsun,hafif de aptalsın. George Wallergan ortalarda daha ne kadar English Country Nuri Alço gibi dolaşacaksın yok mu ağzının payını verecek olan.(Elizabetle evlenene kadar ben geoffrey charles'in vaftiz babasıyım ona şunu aldım bunu aldım diye ortada salınıp evlendikten sonra yatılı okula göndermeye çalışması bir tek bana mı emrah ve amca nuri alço'yu anımsatıyor :/ ) Ross Poldark :Demalza çiçeğimin tırnağını haketmiyorsun Ross. Demelza kızıl ve taçsız kraliçem soylu değilsin diye ne eziklediler seni,sen olmasan Poldarklar da kasabadakiler de çoktan en az 10 kere ölmüştü kıymetini bilen yok. Dr Enys ve Caroline favori çiftim sizsiniz. Caroline'i ilk bölümlerde şımarık zengin bir kız sanmıştım ama çok yanılmışım. Demelza'nın kardeşi diye gelen oğlanlar daha çok Ross'a benziyor ama olsun şimdilik sevdim .

    YanıtlaSil

söz sizin...