9 Eylül 2016 Cuma

D Vitamini

Son zamanlarda B12 eksikliği out, D vit. eksikliği in.
B12 eksikliğinin kadınlarda yaygın olması gibi D vitamini de kadınlarda daha yaygın.
Özellikle tesettürlü hanımlarda daha sık görülüyor demişti, Dr. Yasemin Bradley (idi sanırım), izlediğim bir programda.
O zamandan beri aklımda benim de, bu yorgunluk, gerginlik, aptallık.. belki sebebi budur.
Geçen yaz yorgunluktan ölüp ölüp dirildikten sonra nihayet doktora gittim.

D vitamini 10-20 arası eksiklik, 5-10 arası ise ciddi eksiklik olarak görülüyor.
Benimki 5'ten aşağıda çıktı :o
B12 eksikliği de hediyesi :/

Düşük çıkacağını biliyordum da bu kadar düşük beklemiyordum, neticede yaz mevsimindeydik.
Kullanılan 15 faktör güneş kremi bile d vitaminini %99 engelliyormuş.
E ben de malumunuz 50 faktör kullanıyorum :)

Hülasa pek yaygın D vitamini eksikliği ve ciddi rahatsızlıklara yol açabilmekte.
Kamu spotu gibi olacak ama şimdiye kadar baktırmayanınız varsa ihmal etmesin.
Benim kadar düşmesini beklemeyin.
Madem kamu spotu dedik şunu da ekleyelim, sağlıklı nesiller için D vitamini testi rutin kontrollere eklenmeli!

Bu yazı yeni bir yazı değil, taslaklarda unutulmuş bir yazı.
Ama geçenlerde tekrar baktırdım, doktorun bana verdiğinden fazlaca d vitamini kullandım. Kafama estikçe aldım. Ona rağmen D vit. 27 çıktı. Hala sınırı aşamamış olmama çok şaşırdım şimdi tekrar devam ediyorum. Demirim de eksik çıktı son tahlillerde, onu da hap yazacaktı doktor, şurup istedim. bayılıyorum tadına :))))

Şimdi yazarken fark ettim ki bu hafta b12 iğnemi olmayı unutmuşum. Birkaç gündür de d vit damlaları almayı unutuyorum. Aklıma gelmişken hemen alayım ;)

Siz de lütfen ihmal etmeyin tahlillerinizi, kontrollerinizi düzenli olarak yaptırın. D vitaminine baktırmak istediğinizi özellikle belirtin.

9 yorum :

  1. Aynen kuzu kontrol için gittiğimde doktor yaşaman mucize, dedi. Biraz korktum, zamanında üniversitedeyken doktor zoraki yazmış, bir ay kullanıp bırakmıştım. O zamanki doktorum şurup mu hap mı demişti, ben de hap diye eklemiştim. Ama bu seferki doktorum şurup yazdı. Tadından nefret etsem de içmek mecburiyetindeyiz. Millete babadan ev, arsa miras kalır bize anemi miras kaldı :) Sağlıklı kalın, sağlıkla kalın, hayırlı bayramlar!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hayırlı bayramlar canım.
      biz artık bilinçliyiz ve dikkat etmeliyiz.
      ısrarla takip edelim :)

      Sil
  2. yıllardır demir kullanırım bir türlü yükselmez, geçen kış d vitaminine de baktırdım ve cihaz ölçecek d vitamini bulamamış. Doktor d vitaminini bolca yükledi ona rağmen yenilerde ölçtürdüm 10 çıktı. ayda bir kez alıyorum, d vitamini eksikliği pek bilinmiyor ve doktorlar da pek yönlendirmiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. oo çok düşük havva ya dikkat etmelisin,
      sürekli koruyucu mu kullanıyorsun napıyorsun avucunu güneşe çevir

      Sil
  3. D vitamini vücutta güneşle emilen bir vitamin..ilaç içmek tek başına yeterli değil maalesef..yaz yada kış fark etmez her gün en az 10-15 dk güneş ışığı almamız gerekli.bunun için çok çaba göstermemiz de gerekmiyor avuç içlerimizi bileklerimizi güneşlendirsek bile yeter diye duymuştum bir doktordan

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. güneş gördüğüm yerde ellerimi dua eder gibi açarım avuç içinden de iyi aldığını duymuştum çünkü:)

      Sil
  4. Ben kac kere vitaminlerime baktirmak istiyorum desem de bu doktorlarin yalnizca demir ve ferittin duzeylerine bakmalarini anlamam. Ayni belirtiler ben de de var ve nedenini bilmiyorum. Bu arada cok gecmis olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok halsizim saçlarım dökülüyor moralim bozuk d divtaminime hiç bakılmadı de ve baktır mutlaka, byük ihtimal senin de eksik.

      Sil
  5. D vitamini eksikliğinden çeken bir insan olarak size bir kaç tavsiyem var. kullandığınız damlalar yalnızca yağla birlikte etkileşime girdiğinde işe yaramaktadır, yoksa yaramaz. Bunu bir çok doktor söyleme gereksinimi duymaz, çoğu da zaten bunu bilmez ve ekmeğinin üstüne 15-20 damla damlat ye gibi söylemlerde bulunur.Kesin ve kesin olarak yağ ile birlikte tüketilmelidir bu damlalar. Ekstra olarak woto.com sitesinde her gün hangi vakitte güneşe çıkarsanız d vitaminini alacağınızı öğrenebilirsiniz, bu dakikalar her gün değişmekte ve bu site size her gün hangi 20 dakika güneşe çıkabileceğinizi söylüyor. Tüm bunlara dikkat ettiğiniz halde hala yükselmiyorsa kesinlikle aylık d vitamini iğnelerini olmalısınız. Yine doktorların bir çoğu bunu dikkate almaz ama değerlerinizin en az 80 olması gerekmektedir. Vücut anca o zaman kendini koruyabilir, normali ise 100 civarıdır.

    YanıtlaSil

söz sizin...