18 Eylül 2016 Pazar

New York Fashion Week'te Tesettur Defilesi


Yabancı basında "Müslüman Tasarımcı Tarih Yazdı", başlığıyla servis edilen haberi bilmeyenleriniz için toparlayacağım şimdi.
Takip edenleriniz, önceden duyanlarınız muhakkak vardır. Birkaç gün önce New York Fashion Week kapsamında yapılan defilelerden biriydi bu tesettür defilesi.
New York Fashion Week tarihinde bir ilk.
İlk defa tesettürlü bir tasarımcının defilesi.
İlk defa tesettür defilesi.



Baştan söyleyeyim onaylayıp onaylamama yazısı değil bu. Beğenip beğenmeme meselesi de değil. Zira açık olsun kapalı olsun bu defilelerlerden giyilecek kıyafet bulacak insana şaşarım. Hepsi çok iddialıdır. Show amaçlıdır vs.

Aslında ne düşüneceğimi bilmiyorum ama bizdeki defilelere ne kadar gıcık oluyorsam da bu da o kadar hoşuma gitti diyebilirim. Allah affetsin bizdeki sonradan görme show oluyor.
Madem tasarımcı olduğunu iddia ediyorsun, New York Fashion Week'te çık. Hı? Kolaydı?

Çekemeyenler vardır mesela, 'ohh çatlasınlar', diyorum. Bu şekilde göre göre kabullenecekler vardır. Sonra Amerika'da bile her yerdeler biz kendi ülkemizde daha nesini kabul edemiyoruz diye düşünecek aydınlanacaklar olacaktır hatta.
Belki bir gün insanlar birbirlerine bakınca beyazmış, siyahmış, teistmiş ateistmiş diye görmeyecek sadece insan görecek.
Bu noktada dünya insanı olmak önemli.
Bu da köşe bucak saklanarak değil sanırım bilakis ortalıkta olmakla olacak.

Tasarımcı Endonezyalı ve tesettürlü bir kadın. Bağlama stili bizim de yavaş yavaş oraya kaydığımız bir stil. Ancak defilede bütün o şaşalı, alabildiğine renkli kıyafetlerin üstüne bağlamasını tercih ettiği bağlama tarzı görsellerde gördüğünüz, çoğunluğumuzun da tercih ettiği bağlama stili.
Ne kadar 'bağlama stili', dedim, aslında bu o kadar normal ki bizim için stil bile değil.
Ancak bunu tercih etmesine de sevindim ;)



New York FashionWeek'te çıkan ilk Tesettürlü tasarımcının adı Anniesa Hasibuan. Fotoğrafların tamamını kendisinin Instagram hesabından aldım.
Takip etmek isterseniz şayet instagram hesabı: anniesahasibuan