16 Kasım 2015 Pazartesi

Muhteşem Gatsby

Muhteşem Gatsby isimli kitabı okuyalı aylar oluyor. Filmini izleyip öyle yazı hazırlamak niyetindeydim ki baktım film izleyemiyorum kitap yorumunu yazayım filmi de artık izleyince bilahare hallederim :)

Alaska'nın Peşinde isimli kitabı okudunuz mu? Ben okudum (ama henüz onun da yorumunu yazmadım). O kitapta Miles adında bir karakter var ki kendisi sadece biyografi okuyor. Ne var bunda, diyebilirsiniz. Ama insan biyografisini okuduğu kişinin kitaplarını hiç merak etmez mi?

Ben mesela Fitzgerald'ın hayatına dair okuduğum bir yazıyı ( Oscar Nasıl Wilde Oldu isimli kitapta geçiyor o yazı)  okuduğumdan beri Muhteşem Gatsby'i okumak aklımda.

Daha sonra başka yazılar da okudum, filmlerde denk geldim. F. Scott Fitzgerald ve eşi Zelda'nın çok çalkantılı debdebeli ilginç bir hayatları olmuş. Haliyle insan bu insanların ne yazdıklarını merak ediyor.
Muhteşem Gatsby gidişat itibarıyla öyle insanı baştan sona etkileyen bir kitap değil. Tabii böyle hissetmemin en büyük etkeni kitabın yoğun Amerikan olmasından kaynaklı olduğu su götürmez bir gerçek. Amerikalılar ve o dönemin Amerikasını iyi bilenler tabii ki çok daha yoğun duygular hissedecekler kitabı okuduklarında.
O dönemin Amerikasını çok iyi anlattığını düşünsem de ben ne anlarım ki o dönemin Amerikasından?!
E anladığım kısmından bahsedeyim o zaman. Jay Gatsby zengin biridir ve çevresi tarafından zenginliği ve kendisi merak konusudur. Büyük gösterişli partiler verir herkes onun çevresinde olmak ister. Onun ise bu partileri tek bir kişi için yaptığı ortaya çıkar.
Kitap aslında "Amerikan Rüyası"nın nasıl bir hayal kırıklığı olduğunu, Jay gibi bir adamın bile nasıl yalnız olduğunu gözler önüne seriyor. Kitap bence verdiği dersler açısından etkili.
Özellikle sonu beni sarsmıştı.
Elinizden bırakamayacağınız bir kitap değilse de kötü de değil.
Amerikan Klasiği olmasının hakkını veriyor dolayısıyla Amerikan Klasiklerini sevenler, okurken büyük haz duyacaklardır.

16 yorum :

  1. Galiba bizde Yaprak Dökümü o dönemin özentiliğini nasıl anlatıyorsa bu da öyle. Ben öyle hissetmiştim okurken. Her ülkenin kültürü farklı olsada bazı dönemler tüm dünyada aynı geçiyor sanırım :/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ne de yalniz ve firsatci insanlar evrensel :/

      Sil
  2. Ah be Seyhanım, filmini izlediğim gece kocadayımın (annemin dayısı) vefat haberini almıştık. ne zaman ismini duysam tüylerim ürperiyor.. bu da böyle bir anımdır..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. maalesef anilar da kodlaniyor.
      Allah rahmet eylesin

      Sil
  3. Elif Şafak'ın en sevdiği kitaplardan olduğunu okuduğumdan beri merak ediyorum. Bir türlü elime geçmedi. Filmini izledim. Çok beğendim. Blogda yazmış olmalıyım. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. en sevdigi kitaplardan demek.
      Her kitap insanda ayni etkiyi birakmiyor iste.filmini ben de izliycem ;)

      Sil
  4. blogger aleminde sevdiğim bloglardan biri olan Seyhanın hala burada olmasına inanılmaz sevindim ben yokken bloglarınızı kaparsınız diye çok korkmuştum çok şükür burdaymışsııın :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hosgeldin iyi ki geldin. Ne guzel unutulmamak. Sevindim yorumunu gorunce

      Sil
  5. demekki iyiki almamışım çünkü Amerikan klasiklerinden hoşlanmam ama verdiği ders açısından okuyabilirim ki ders veren kitapları kendime yakın buluyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kimilerinin en sevdigi kitap olsa dahi amerikan klasiklerinden hoslanmayan birini o kdr etkilemez bence ;)

      Sil
  6. Güzel yorumun için teşekkürler çok güzel yorumlamışsın bence

    YanıtlaSil
  7. aslında basım çok farkediyor serhanım mesela bendeki yayınevinden okuyunca kitap şahaneydi ama arkadaşımdaki yayını sevemedim. etkiliyor haliyle.. filmi de güzeldi bence :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sendeki bu degil miydi o zmn? Ceviri onemli ya olmaz olur mu?

      Sil
  8. Ben filmi izleyenlerdenim ve sonuna pek hüzünlenmiştim.Kadına da gıcık oldum tabi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kadina bir şey diyeceğim ayip olacak :))

      Sil

söz sizin...