12 Kasım 2015 Perşembe

Melek Baykal Ve 'Özür'ü

Malumunuz üzere Melek Baykal instagram hesabı üzerinden bir fotoğraf paylaşıp, altında medeniyet edebiyatı parçalaması üzerine tepkilere hedef olup hesabını kapatmak zorunda kaldı.

Hesabını kapattıktan sonra haberim oldu durumdan ama tabii ekran görüntüleri çoktan alınmıştı ve her yerdeydi. Okuduğumda şok oldum.


Bir insan, ne olursa olsun hoş karşılanıp, onu güzelce ağırlayan insanlar hakkında nasıl bunları derdi?
Dahası bunları demek için fotoğraf çektirmişti.
Bir insan?! Nasıl?!
İnsan diyorum bakın, başı açık ya da kapalı değil, kadın ya da adam da değil, insan ya insan.
Birine bakıp onun rengini, dilini, dinini, ırkını fark etmeden insan olarak görmek bu kadar zor mu?

Sonrasında özür yayınlandı tabii. Bekliyordum. Hevesle okudum bakalım, nasıl çevirebilmiş miydi?
Çevirememiş.
Kendi yazdıklarına o da şok olmuş.
Dönüp dediklerini tekrar okuyorum, yanlış anlaşılacak bir yan göremiyorum. O kadar net ki. Zaten dediği gibi "yüzünden anlaşılıyor".
Özrü benim için tükürdüğünü yalamaktan ibaret ki, bu bile söyledikleri sözler kadar tiksindirici değil.
Ama neticede onun için de kolay olmamıştır özür dilemek. O kadınların ayağına kadar gidip gönüllerini almak. Uzatmamak lazım.
Uzatmamak lazım derken, özür dilediği için, yoksa eskisi gibi sinip oturmak yok, başta gösterilen tepkilerin hepsi yerinde.

Şunu da söylemekte yarar var, o da toplumun her kesiminden tepki geldi. Bu da demek ki milletçe kutuplaşmak istemiyoruz aslında, farklılıklarımızla bir arada aynı haklarda yaşamak istiyoruz. Medeniyet çıplaklık değil budur! Bu kadar basit.

15 yorum :

  1. insanların dillerinin bu kadar özgür olmaya hakkı yok ! Düşünce özgürlüğü neden masum değil tehlikelinin resmi! İç kargaşaya sebep , ırkçılığa temel ....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bi rahat bırakmıyorlar insanı körüklüyorlar farklılıkları.

      Sil
  2. yazik cok severdim ve hic beklemezdim. ister cuval giyerim ister carsaf kime ne. bu fasist tutumdan ne zaman kurtulacak insanlar. memnun degilsen niye foto cektiriyosun. yanindaki insanlari niye kullaniyosun. cok yazik etti kendine....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet ya ne kadar yazık ne kadar ayıp bi kere.

      Sil
  3. Başım açık olabilir; ama hiç bir zaman o nur yüzlü ablalar teyzeler kadar medeni olamadım belki de !! medeniyet saçta başta değil beyindedir arkadaş, fotoğrafın çekiliş amacı besbelli, yüzlerine gülüp sırtını ilk döndüğün anda yanındakini satmak mı medeniyet ... Bu nasıl bir samimiyetsizlik... Ayrıca sahip olduğumuz medeniyeti sorgulamak kendisine mi düşmüş... O köylü deyip geçtiğimiz insanlar olmasa şimdilerde tırım tırım arandığımız sağlıklı beslenelim diye ayyuka çıkardığımız görgüsüzlüğümüze kimler sahip çıkacak ! Onun yaptığı kadın programına katılan sayısız insanın başı örtülü değil mi, yıllardır onlar sayesinde ekmek yediğini ne çabuk unutmuş. Fotoğrafa bir kez daha bakıyorum da asıl medeniyet kimlerin yüzüne vurmuş acaba ne dersin ?? sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet canım benim, kaşıyıp durmasınlar şu yaraları rahat bıraksınlar insanları yaw.

      Sil
  4. Televizyonda iş yapan insanların çoğu herkesi kendileri gibi sanıyor. Ama anadolu onların sandığı gibi hiç değil. Kurban olsun o kadınların başörtülerine

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. etrafı kızıştırmak amaç.
      elinde patladı neyse ki.

      Sil
  5. fevri davranıp yanlış yorumlarda bulunmuş ..
    üzüldüm onun gibi biri bunları daha doğru konuşmuş olmalıydı..
    neyse herkes dersini almıştır umarım..

    YanıtlaSil
  6. Şimdi ben medeni annem medeniyetsiz mi oluyor? Iki gün sonra kapanmaya karar verince de gerilemiş oluyorum yani? Bu oyuncuyu çok Sevdiğim söylenemezdi artık gıcık oluyorum, herkese gıcık Olduğum bir günden merhaba :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ne güzel özetlemişsin, kıyafetimiz kim olduğumuzu değiştirmiyor ki.
      bugun kapalı olan yarın açılabilir ya da tam tersi ama biranda kişi değişir mi?
      hiç yani.

      Sil
  7. Siyasetin kirli amacı ne yazık ki bilinçelere fena halde yerleşmiş. :( Hem de her kesime. Ben karşımdakinin ne başına,ne eteğine ne de başka bir yerine bakmam ki. Hatta görmem bile. Önemli olan anlaşmamız, paylaşımlarımız, karakterimizin uyumluğu. Beni de çok şaşırttı. Yaşadığım yerde kimin ne olduğuna kimse takılmadığı için böyle davranışlar beni çok şaşırtıyor ve ürkütüyorda. Yukarıda bir arkadaşın yazdığı gibi aslında.. Aydın görünücem derken faşist bir tutum sergilemiş..

    YanıtlaSil
  8. senden duymuş ayıp etmiş valla.

    YanıtlaSil
  9. olayı duymuştum ama tam bilmiyordum.
    ya keşke konağın eski sahiplerinin resmini koysaymış bu resmin yanına. az medeniyet görürdük 150 sene sonra..
    değil mi..
    :)

    YanıtlaSil

söz sizin...