26 Ağustos 2019 Pazartesi

Amsterdam'ın Meşhur Kurabiyesi: Van Stapele

Öncesinde Amsterdam yazım için tıklayabilirsiniz.
Ancak ben Amsterdam'a gittiğimde bu kurabiyeden bihaberdim.
Yalan yok.
Geçenlerde Havva, ki benim abimin eşi olur, bu kurabiyeyi attı bundan yapmalısın diyerek, e ben de şahane bir görümce olmanın verdiği yetkiye dayanarak dedim ben bu kurabiyeyi yaparım!
Böyle tartmalı ölçmeli zahmetli şeylere kendim için olsa hiç girişmem.
Biliyorum biliyorum benim gibi şahane bir görümceniz olsun isterdiniz ama benden sadece bir tane var, o yüzden elinizdekiyle iyi geçinmeye bakın :))

Instagram paylaşınca mesaj kutum çıldırdı. Detay istiyorlardı, tarif istiyorlardı, storyleri profile sabitlememi istiyorlardı... İstekler bitmiyordu.
Dedim tamam uzlaşalım sizin için blogda yazarım;)
Onlar dışında bir de sinsi sinsi kaydedenler oldu ben eminim:))

Bakın bu da çikolatanınvermiş olduğu mutluluk ve gevezelik sanırım daha yapımına geçmedim bile.

Öncelikle ben orijinalini yemedim, umarım bir daha giderim da Amsterdam'a o zaman yerim.
Orijinalini yemesem de biliyorum ki benimki biraz farklı.
Daha düz, fotoğraflardan anladığım kadarıyla daha bisküvimsi bir kurabiye orijinali.
Ama tam tarifi uygulayınca o kadar cıvık oldu ki bir kaşık daha un ekledim. Şekeri de azalttım:)
Ama bence böylesi harika.
Ciddi anlamda çok yağlı olur öteki türlü.
Siz gene isterseniz tam tarif uygulayın,



175 gr un
Bir çimdik tuz
1 çay kaşığı karbonat (bir paket kabartma tozu koydum onla mı uğraşacağım)
35 gr kakao (2 yemek kaşığı tam 35 gr yapıyor) ama tam ölçü koymama rağmen  benimki onlarınki kadar koyu görünümlü olmadı.

1- Yukardakileri karıştır.

120 gr oda sıcaklığında tereyağ (halis muhlis köy tereyağı kullandım)
1 büyük yumurta (açıkçası sıradan bir yumurta kullandım)
100 gr beyaz 100 gr esmer şeker  (tarif böyle olsa ben bir bardak kullandım ki 200 gr dan az ediyordu ölçtüğümde)

2- Önce şeker ve yağı çırpıp sonra yumurtayı ekleyip tekrar çırpıyoruz.

3- Sonra içine unlu karışımı ekleyip yoğuruyoruz.

4- Sonra bir paket bıçakla kıyılmış çikolatayı karışıma ekliyoruz.

(işte bu noktada bana çok cıvık göründüğünden bir kaşık daha un ekledim ve işte şimdi oldu dedim)

Çok yumuşak bir hamur, dünya kadar yağ giriyor aldığı kadar un koyarsanız sonunda çok sert bir şey olur o yüzden ölçülere uyun.

5- Buzdolabına koyalım.

6- Bir kalıp beyaz çikolatamızı karelere bölelim.

7- Dolapta en az on dk bekleyen hamurumuzu alıp eşit parçalara ayıralım.

8- Her bir paçanın içine beyaz çikolata parçası koyup güzelce yuvarlayalım. Delik melik olmasın beyaz çikolata akmasın ;)

9- Önceden ısıtılmış 175 derece fırına koyalım.

Sadece 9 dk pişecek deniyordu ama ben pişmemiş ve tam yayılmamış görüntüsünden ötürü 10-11 dk fırında tuttum sonra hemen çıkarttım.

Tekrar ediyorum, orijinalini yemedim. Ama bunu sevdim :)

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

söz sizin...