31 Ekim 2016 Pazartesi

Öncelik Hakkı

Kalabalık bir otobüsteydik, tıklım tıklım değil ama kalabalık, arkaya sürtüne sürtüne geçebilirsiniz öyle bir kalabalık düşünün.  Zaten 3 durak sonra ineceğim, diye bindim önlerde ve ayaktayım. Benden bir durak sonra küçücük bebeği kucağında genç bir anne bindi. Bebek 6 aylik var yok. Kendi çantası ve bebek çantası var annede. Ön ilk sırada oturanlar hep yaşlı, kadının da arkaya ilerlemesi mucize olur o bebek ve eşyayla. İkinci sıra da ters oturuyor kadini göremiyordu. Ben de genç bir kadından rica ettim, bebekli biri var, dememle hemen kalkıp yer verdi ama surat astı gibi geldi. Sonra ikimiz yanyana ayakta dikilirken dedim ki kusura bakmayin hani öndekiler yaşlı ve kadının arkaya ilerlemesi imkansız. O da, "yo onemli değil ama işte ben de hamileyim de", dedi. Opss.. ne kadar üzüldüm anlatamam ama kadın benden zayif anlamam imkansizdi. Hay Allah dedim ne yapsak sizin için de birilerini kaldirsam.. yok yok önemli değil dedi bi baktım ineceğim durağa gelmişim ve düğmeye bile basmamışım. Şoför bey orta kapiyi acar mısınız, dedim milleti yara yara indim alelacele. Yoksa o hamileyi de yerleştirecektim bir yerlere.
Çünkü toplu taşıma araçlarında, gaziler, cocuklular, hamileler, yaşlılar önceliklidir. Kusura bakmayın ama işten ve okuldan çıkanlar, yorgunlar degil.  Yer vermek  istemeyenler; "binmesinler kardesim onlar da iş çıkışı okul çıkışı" modundalar da. Değinmek istedim.

Bir gün yine bir avmnin 3.katindayiz ve -2ye ineceğiz diye asansörü kullanalım dedik. Biz beklerken bebek arabalı bir anne de geldi. Asansör dolu geldi ve kimse inmedi, çünkü insanımız gideceği yöne doğru asansör çağırmayı bilmiyor. Neyse biz binersek bebek arabalı kadın sonraki asansörü bekleyecekti diye yer verdik ve yürüyen merdivenleri kullandik.
Asansör önceliği de bebeklilerde ve engellilerde çünkü.
İlle bi yaptirim olmasi gerekmiyor, aksini yaptigimizda içimizin rahat etmemesi gerekiyor.

17 yorum :

  1. O tavır en tahammül edemediğim şey Seyhan ya.Hayır anlamıyorum ne kaybediyorsunuz o koltuktan kalkınca ya da önceliği hakkı olana verince.Bana bilakis hakkını yemişim gibi geliyor.

    YanıtlaSil
  2. Canım Seyhan bende geçen gün dolmuşta bir bayana hamile zannedip yer verme teşebbüsünde bulundum ama bayan, beni hamile zannetmediniz değil mi? dediğinde başımdan aşağı kaynar sular döküldü. Ayy çok afedersiniz, kusura bakmayın ama öyle sandımm dedim haliyle :))) Emin olmadan yer vermiyorum artık :-P
    Ama haklısın. İnsanlar bazen öyle ince hesaplar yapıyor ki, hayret ediyorum.

    YanıtlaSil
  3. çok çok homurdandığım bir konudur bu ama maalesef, üstelik bizzat yaşarken çok daha can sıkıcı.ben bebek arabasıyla asla o katları yürüyen merdivenden çıkamayacakken onların bir de benim önüme geçmesi... bilmiyorum öğrnecek miyiz böyle incelikleri... benim pek ümidim yok da.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bi anlam veremiyorum nasıl bir bencillik ki bu?

      Sil
  4. Çok önemli bir konuya değindiniz efendim, kaleminize sağlık. Ne yazık ki bu konuda henüz yeterli hoşgörüye erişemedik...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. neden erişemiyoruz nerede hata yapıyoruz da bu hale geliyoruz bilmiyorumki..

      Sil
  5. Bir de asansöre binen bebek arabalılara çok yer kapladıkları için höfleyen insanlarımız var. Hamileyken ve malesef otobüs kullanmak zorunda kaldığım bi gün otobüse binen yaşlı dedeye ben yer vermek zorunda kalmıştım. Zira kimse yerinden kıpırdamamıştı. Değişik bir milletiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aa tabii söylenmek bebekle ne işi var demek gerek, medeniyet bu demek çünkü onlara göre..

      Sil
  6. bana hamileyken yer verdiklerinde ağlardım üzüntüden mi, sevinçten mi, yoksa hormonlardan mı bilinmez ama şıp diye kimse yer vermezdi muhtemelen o sinirimi bozardı. bir kere herkes oturur bir tek ben ayaktayken koca göbeğimle yarım saat yol gitmiştim :( genelde yaşlı teyzeler yer vermeye çalışırdı. Çınar kanguruda 3 aylık bebekken büyük çocuklu bir bayanın surat asmışlığı bile var köşede yaslanıyorum diye. ve o asansörler :/ senden önce herkes biner ve kimse yer vermez arkasından el sallarsın. çok duyarsız ve çok anlayışsız insanlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. valla böyle bir şey yaşamadığım halde yadırgıyor ve çok üzülüyorum.
      Nasıl içleri rahat ediyor ki..

      Sil
  7. cok hakli olmakla birlikte bazen bu tip isler olabiliyor. keske hamile olan oturmaya devam etseymis mesela. biz bi kere stajdan cikmisiz ve ters oturuyoruz. bi yasli bayan bindi sabah 5 den aksam saat 7 ye kadar ayaktayiz ayaklar sismis. bayan gayet dinc ve gezmeye cikmis. bize onu gormedigimjz halde nasil bagirdigini anlatmistim. ☺ insanlarin birbirlerini kullanmamasi gerek. evet oncelikliler var yerde verilmeli. ama bazen ektrem durumlar oluyor hemende yargilamamali.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tabii cnm, ben mesela öğrencilere çok acıyorum, duraktayken onlardan sonra biniyorum ki geçip otursunlar yer varsa:) ama yer verilecek yerde vermeleri gerekir o ayrı.

      Sil
  8. Biz ne zaman saygımızı hoşgörümüzü yitirmiş bir toplum olduk anlamıyorum..Görgü kurallarından bihaber bencil, kaba saba bir nesil yetişiyor maalesef..Ben en çok otobüsün dolduğunu,yaşlıların bindiğini gördüğü halde koca koca delikanlıların yer vermemesine bir de ayakta kalan yetişkinler veya yaşlılar varken ikaz edilmeden çocuğunu kucağına alıp yer vermeyenlere gıcığım.Otobüse bindiğimde başka boş yerler varken önceliği olan kişilere ayrılmış yerlere oturmamaya çalışırım. Oturmuşsam da hemen kalkar yer veririm.Oturarak seyahat ettiğimde elimden geldiğince büyüklere yer vermeye çalışırım.Yer veremediğim durumlarda ise en azından elindeki yükü almayı teklif ederim. Yaşlı birine yer verirken her zaman o yaşlı kişinin yerine kendi anneannemi dedemi koyarak yer veririm. Amaaa başımdan iki kez otobüste ayakta giderken ani fren sonucu savrulup yere düşme vakası geçmiş biri olarak otobüste yer verme konusunda biraz titiz ve hafif cinsiyetçi takılıyorum ve erkekler otururken mecbur kalmadıkça kalkıp yer vermiyorum ayrıca ben işten çıkmışken gezmekten döndüğü bariz belli olan dinç birine de yer vermiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. biz de ufaktan yaşlı kategorisine giriyoruz zaten bence, artık bizlere de yer verilebilir :))))
      ay ipek kendimle seni de kattım diye sakın kızma :)
      yük alma da güzel teklif çocukları kucağıma almam, çünkü yabancıların kucaklarını oturmalarını ailelerin de onaylamaması gerektiğini düşünürüm ama öğrencilerden özellikle sırt çantalarını isterim. :)

      Sil
  9. yok yok beni de yaşlı kategorisine katabilirsin;eylülden beri '3' ile '0' ı yan yana görmüş biriyim :)) ..ben de çocuklar konusunda çok hassasım.Bazı otobüslerde tekli koltukların yanında sanırım teker üstünde kaldığı için yarım koltukluk boş alanlar oluyor..birkaç kez otobüs çok dolu olduğu ve ben de kalkıp yer veremediğim için çocuklu hanımlara ''yer veremiyorum ama isterseniz bu boş kısma ufaklığı oturtabiliriz ''diye teklif etmişliğim vardır. Çocuk mevzusu çok ince ve hassas bir konu ..belki bir gün yazarsan o başlık altında konuşuruz..

    YanıtlaSil

söz sizin...