4 Nisan 2016 Pazartesi

Tesettür Modası

Moda ve tesettür.
Aslında yan yana kullanılacak kelimeler değil.
Kime sorsanız bunu söyler. Tesettür modacıları da, tesettürlü modacılar da.
Ama böyle bir pazar var.
Bunun hakkında çok atıp tutarım aslında ama, atıp tutanları çok okudum, çok gördüm, hepsi de "o modaya" uyuyorlardı.
Bugün modacılar "stylist"ler 'less is more' diyerek takıp takıştırmıyor mu, 'moda geçer stil kalır' derken üzerlerinde son moda ürünler olmuyor mu?
Oluyor.
Eee?!

Dolayısıyla benim onlardan farkım olsun uyuyorum madem bu modaya, bari çamur atmayayım.
(Ruba Zai, blogger/youtuber/instagrammer)
Son zamanlarda kapalıların dolama şal dediği, açıkların ne dediğini bilmediğim bağlama stili iyice yaygınlaştı. Youtube kanallarında bile çeşit çeşit şal bağlama stillerini anlatan videolar var. Şahsen çok seviyorum, kendime de çok yakıştırıyorum (euhuehue ne kadar mütevazı) ancak öyle bağlamıyorum. Çünkü ben yeniliğe açık biri değilim, inanmayacaksınız  ama çekinirim.
(Neden inanmayacaksınız bilmiyorum, ama, ne zaman çekindiğimi utandığımı söylesem insanlar inanmıyor)
Kuzenim söyledi geçenlerde, "ya Ayşe de senin gibi bağlasa, değişik bağlıyor yaşlı duruyor", dedi. Baktım Ayşe genç, Ayşe modaya hemen uymuş, dolama bağlamış. Ama bu moda, dedim, gençler şimdi böyle bağlıyor.

Bir de bizim meşhur topuzlarımız var.
Bunu test ettim onayladım, kapalıların hepsi "ama benim topuzum o kadar büyük değil" bahanesine sığınıyor ama arkadaşlar büyük!
Deve hörgücü hadisine rağmen büyük topuzlar yapıyorsunuz!
Yapmayın demiyorum bana ne, ancak bilin ki tesettürlü olmayan insanlar o boy boy kafanıza akıl sır erdiremiyor.
(Esra Seziş KİĞILI, stylist/instagrammer)
Onu da geride bırakıp ipek şallarımıza değinmek istiyorum.
Daha önce başıma geldi bu olay. Çok da samimi olmadığım biriyle, şalının rengi çok güzel nereden aldın kaça aldın muhabbeti döndü, birine hediye almayı düşünüyormuş, ben de söyledim. Abartmıyorum kadın birkaç saniye sessiz kaldı. Ne düşündüğünü anladım ama sonra zaten kendisini tutamayıp benimle paylaştı. Evet doğru tahmin etmişim; buna bu kadar para verilir mi, ne özelliği var ki? muhabbetine, girdi.
Hani bir video var Chp Kadın kolları toplantısında kadının biri diyor ya, saten eşarplarıyla başları dik bir şekilde yürümelerini hazmedemiyorum, diye. Kadıncağız bir de bilse ki saten değil ipek takıyoruz hazımsızlıktan içi çürür zahir.
Hasılı, bilmiyorlar arkadaşlar, şalınızın markasını o kadar önemsemeyin.

Ay eleştirmek için yazmıyorum bunları altını bir kez daha çizeyim, zira neyi eleştirirsem yapmaya başladığımdan yarın hemen koca bir topuzla kendimi sokakta bulabilirim.

Bugün son zamanlarda moda olan bir tuniği alacakken; ben bunu alsam bu bunu der, şu şunu der, ona şu açıklamayı yapmam lazım, fiyatını kimseyle paylaşmamalıyım diye düşünürken şekillendi bu yazı kafamda, yazdıkça da örneklendirmem arttı.
Şimdilik bu kadar olsun.
Ancak kolye kabusuna değinmem lazım. bu kolye sevdasına bir anlam veremiyorum açıkçası trençkotun üstüne bile takan gördüm kusmam geldi.
(Hülya Aslan,ünlü stylist/instagrammer)

20 yorum :

  1. Çok güldüm ama bir an düşündüm ya bende yapıyorum bunları zaman zaman :)) çok feci çokkk :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)
      kndimizi haklı göstermeye çalışmayalım da ^^

      Sil
  2. Deve hörgücü gibi olan topuz için hadis var ama sanki herkes yarışa girmiş. Benim kafamdaki daha büyük olsun der gibi. Söylemek benim haddime degil ama bir şeyi inanıp yapıyorsan bari dikkat etmeli insan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. neden böyleyiz bazı konularda özellikle hiç bilmiyorum anlayamıyorum çözemiyorum.

      Sil
  3. CHP li kadının bu sözünü bilmiyordum. Çok sevimsiz bir cümle. Ben tarzını beğeniyorum Seyhan'cığım bence çok sade ve şık giyiniyorsun. Örnek alınabilirsin bence. Benim görüşüm bu tabii.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim canım, herkesin bildiğini sanıyordum ama hedef aldığı kesim dışında gören yok demek ki :)

      Sil
  4. Ay ama benim topuzum büyük değil ki :D :D :D Büyük mü? Bilmem :D Bir de kobra kafası gibi şalların kenarlarını yana yana açıyolar :D Neyse gidiyorum ben :D Sonuçta topuz yapmayın derken yapan kişi oldum. YArın öbür gün ben de kobra kafası gibi gezmeyeyim :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah korusun, ya kötü niyetle demiyoruz ama dil belası işte

      Sil
  5. Tesettürün amacı dikkat çekmemek ise şayet, tesettürlü hanımların pür makjayla arzı endam ederek boy boy fotoğraflarını paylaşması da ilginç gelir bana:/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. göre göre normalleşiyor biliyor musun, biri yapıyor ve bakıyorsun göre göre normalleşiyor normalleştikçe sen de yapıyorsun.. maalesef..

      Sil
  6. İnsanı hayvanlardan üstün kılan şey akıl derdi rahmetli anneannem. İnsanlar zevkine,inancına, maddi durumuna göre istediğini giyer istediğini yer içer... Bir arkadaşımla bu konuda tartışırken etrafına bir bak herkes dekolte giyiyor demişti. Göz, göre göre anormali normal görmeye başlıyor. Herkes yapıyor diye normal olan, olması gereken oymuş, ayak uydurulmalıymış, ayak uydurmazsan geri kafalı kalıyormuşsun. Algı bu yönde işliyor. Halbuki farkında bile değil sürüdeki koyundan farkı yok. Koyun psikolojisi malum hiç girmiyim şimdi :) Lakin bu dünyanın bir de öteki dünyası var. Boynuzsuz koç boynuzlu koçtan hakkını alacak denildiğine göre, terazinin hassaslığını, Allah'ın verdiği akılla düşünemeyenler istediği gibi yaşasın bu dünyada. Örtünme şekliyle temsil ettiği dine zarar mı veriyor, yoksa teşvik mi ediyor Allah bilir. :* mrl

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. meral canım özlemişim ve döktürmüşsün.
      haklısın. öperim.

      Sil
  7. Ben bu kişilerin çoğunu takipten çıkardım, fazlasıyla cazibeli pozlar verip abartı giyiniyorlar, genciz biz de süslenmek sevdamız yüzünden bazen kantarın topuzunu kaçırıyoruz (topuza atıf yaptım :)) Allah hepimizi doğru kapanan kullarından eylesin :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. atıfını seveyim :)
      amin bacım ahh amin.
      ben de takip etmiyorum çünkü göre göre çıkıyoruz yoldan bence de.

      Sil
  8. Seyhoşum ben senin tarzını çok seviyorum biliyorsun (pantolon hariç! :) ) ama bence dolama başı denemelisin sana çok yakışacak eminimm! :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ayy şu pantolondan bir kurtulsam ya da olmadı tuniklerimin boyu uzasa.. biliyorum olacak birgün :)
      dolama çok yakışıyo kız bebek gibim oluyorum ahahaha:)))

      Sil
  9. Kolye konusunda benim gibi düşünen biri varmış, şükürler olsun. Bir de o kolyelerin fosforlu renkleri var ,artık dayanamıyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ayy ben de senin yorumunla rahatladım kusmam geliyor benim kolyeden :))

      Sil
  10. yazıyı şimdi gördüm biraz geç oldu ama ne kadar güzel yazmışsınız serbestçe akan fikirler :) hoşuma gitti :P ben de bikaç şey eklemek istedim.. topuz konusu mesela..evet bazı topuzlar çok abartı ve tesettürlü olmayanlar özellikle de erkekler bırakın anlamamayı bariz dalga geçiyorlar,,hgeçenler de muhtelif sosyal paylaşım platformlarında büyük topuzlu hanım kızlarımızın şahsi fotoğraflarının kullanılarak uzaylı veya sadrazam yakıştırmaları yapılarak halkın eğlendiğine denk geldim :) hem güldüm hem düşündüm demek ki iri topuz komik duruyor. öte yandan topuzsuz başörtüsü de hoşumuza gitmiyor yalan yok :) polonyalı bir arkadaşım olmuştu bir zamanlar kızcağız benim sayemde hayatında ilk defa başörtülü biri ile yakından iletişime geçmişti çok merak ediyordu başörtüsünü nasıl yapıldığını günlük haytta kimlerin yanında açtığımızı vs. hatta bir keresinde kendine de yapmamı rica etmişti ben de kırmamıştım..mesela o arkadaşım topuzumu nasıl yaptığımı gördüğünde gayet normal karşılamış "evet başörtüne hacim veriyor ve daha estetik gözüküyor" demişti ,, şimdi ben bu arkadaşın yorumunu ciddiye alırım çünkü bence kendisi gayet objektif :) dolama konusunda da ben de sevemedim ve bunun altında şimdi burada yazmak istemeidiğim bazı sosyolojik tespitlerim var :P kadınların başı dik yürümesini hazmedemeyen kadınların varlığı da insanı derin düşüncelere sürüklüyor demek istesem de huzur bunları umursamamakta deyip upuzuuun yorumumu sonlandırıyorum :) not: birden aklıma geldi bir zamanlar tgrt de danimarkalı gelin diye bir film yapmışardı..filmin senaryosu ve kalitesi çok kötü olsa da ana fikri güzeldi ve başroldeki kız çok tatlıydı..neyse o filmde de danimarkalı gelin türkiyede yaşayıp islamı öğrenmeye başladıkça tesettüre girme kararı verir ve türlü türlü tepkiyle karşılaşır kendi eşinden bile..bir keresinde de otobüs beklerken turistlerle ingilizce konuşurken yurdum teyzelerinin şaşkın bakışlarına maruz kalır çünkü başörtülü biri ingilizce konuşmuştur :P

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aslında bize düşen görev belli,
      bilnçli olmak ve böyle eleştrilere pabuç bırakmamak o lafları tıkmak ağızlarına.
      şimdi kapalı insanların gösterişli olmasını zengin olmasını eğitimli olmasını çekemeyen insanlar dolu. onlar için eğitimsiz varoşlarda kalmalı başörtüsü ama artık avuçlarını yalasınlar. o zihniyetin bugun bu moda ikoncanlarına bakıp eleştirdiklerine şahit oluyorum ama için için ezilip dalgaya vurup rahattıklarını düşünyorum kendilerini, şımarıklar var kabullenemiyorlar.
      yine de bu durum egomuzu şişirmemeli, müslümana ne olursa olsun en yakışan şey alçak gönüllülük, onlar bize bunları yapmıştı biz de şöyle yapalım dememeliyiz bence.
      uzun yruma uzun ve geç bir cevap geldi, gecikme için üzgünüm.

      Sil

söz sizin...