15 Nisan 2016 Cuma

Bayan Değil Kadın

Biri bayan dedi mi, irkiliyorum.
Şahsen bayan kelimesinden rahatsızlık duyduğum için değil.
Söyleyen kişi "bayan" kelimesine hassasiyeti olan birine denk gelecek ve "bayan değil kadın!!" diye tepkiyle karşılaşıp neye uğradığını anlamayacak diye korkuyorum.
Çoğunlukla, bayan dediğin için bir gün azarlanabilirsin, diye durumdan habersiz olan kişiye elimden geldiğince açıklıyorum.

Bayan değil kadın, ama neden?

Kadın olmaktan korkmamakmış. Bayan deyince kadınlık sindirilmek isteniyormuş.
Duymuştunuz değil mi? Bunları uydurduğumu düşünen varsa çıksın ortaya:)
Googleda aratırsanız, uydurmadığımı anlarsınız.

Şahsen, bayan değil kadın kelimesini kullanıyorum.
Ama bayan kelimesini kullananlara bir hışımla saldırmıyorum.
Bence kibarlık olsun diye "bayan eleman aranıyor" diye yazıyor, çünkü 'kadın eleman' yazmanın kabalık olacağını düşünüyor.
Fakültede koca koca doçentlerin, profların "bayan öğrencilerden not alabilirsiniz" derken kadınlığımızı sindirmek istediklerini düşünmüyorum.
Ya da aynı anda kapıdan geçeceğiniz birinin, "önden bayanlar", demesinde art niyet göremiyorum.
Kapımı tutan birine de "bayan değil kadın diyeceksin!!" diye çemkiremem herhalde?!
Ha hanımefendi dese memnun olurum, o ayrı.
Yine de İstanbul'da kapımı tutan birini bulmuşum bayan/kadın fark etmez öpüp başıma koyarım.
(Mecazi anlamda, yoksa adamı öpmedim, hanımefendi deseydi öpebilirdim ama şansını kaybetti)
:)

Bu konudaki görüşleriniz gerçekten merak ediyorum.
'Bayan değil kadın' mı? Yoksa 'bayan' da denilebilir mi? Neden?

34 yorum :

  1. tek derdimiz bu olsun Seyhan

    YanıtlaSil
  2. sinir oluyorum bu bayan lafına sözüm ona kadın ayıp bir lafmış gibi gösterdiler herkesin ağzında bir bayan lafı doğrusu kadın tabi ev bayanı nedir ya :-D

    YanıtlaSil
  3. Ben de yerine göre kadın denildiğinde irkiliyorum. Kaba bir tabir olduğunu düşünüyorum. Kadın kelimesi sadece cinsiyet belirten bir kelime iken bayan kelimesinde saygıyı, kibarlığı da görebiliyorum. Birgün rahmetli annemin yaptığı bir şeyi kardeşime anlatırken "kadın üzüldü tabi" gibi bir cümle kurmuştum. İki gün konuşmamıştı benimle. İnsan annesinden kadın diye bahseder mi diye:) Bizde hakaret sayılır anlaşıldığı üzere.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aslında bayanın altında yatan gayet iyi niyet ama bu bizim anladığımız.. ohoo bayana çıldıranlar var ;)
      Nur içinde yatsın annecinn.

      Sil
  4. Sosyoloji hocam Bayan mı ? Kadın mı ? Diye bir soru yöneltmişti ilk dersimizde . Kadın demeye utanıp kızım diyenler vardı üniversitede. İki seçeneğe 3. Bir seçenek eklemişlerdi zeka küpleri. Kadın bence. Ama bayan diyenlere karşı antipatim yada uyarma isteğim yok.

    YanıtlaSil
  5. Bayan değil 'kadın' ve kadın olmak güzeldir. Kadın olduğunun hissettirilmesi daha da güzel :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kadın olduğumuz hissettirilmiyorsa bayanız :)))))))))

      Sil
  6. Naber kız hatun kişi :D Neden olmasın fazla kasmamak gerek.

    YanıtlaSil
  7. Bir erkeğin ağzından çıkarken, kadın biraz kaba duruyor gibi olsa da bayan denmesi kulağımı tırmalıyor. Yani bi gıcık oluyorum sebebsiz.
    Duruma göre değişiyor sanırım bu tabir.
    Bi dolmuşta mesela ^^bayana yer verin^^ denmesi güzel gibi. kadına yer verin denmesindense :)
    Kadın daha dobra dobra, daha çok bizim kullanacağımız bi kelime gibi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ne güzel özetlemişsin zeynebim süper!
      yalnız minibüse de binmiş olsam bana hanımefendi denmesini tercih ederim. :)))

      Sil
  8. Kadın mıdır kız mıdır lafından sonra "Bayan" lafına takmak aklıma gelmemişti.
    Karikatür süpermiş ama.

    YanıtlaSil
  9. Seyhanım, büyük bir yaraya parmak basmışsın. Ben bayan denmesinden yanayım. kadın, kız, karı, kız... of çok saçma bunlar. bayan daha naif değil mi? ben de blogumu bayan&sanat yapıcim :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ahahahaha :)))
      çok hoştu!!
      hanım hanımm
      biz hanımefendiyiz :)))

      Sil
  10. Ben de çok rahatsız olmuyorum, ama zaten iyi ve hoş konularda kadın kelimesi kullanılmaz. Dediğin durumları yadirgamak da çok saçma olur haklısın.
    Ama kötü bir durum varsa ortada hemen kadın kelimesi kullanılır. Kadın cinayeti,kadına şiddet, kadın şoför kaza yaptı, vs...
    Kadından temiz kullanilmis araba demezler mesela,bayan cinayeti demezler. Bu durum sanırım bizim toplumdaki kadınlık kızlık ayrımınin çok keskin olmasından kaynaklanıyor. Genç bi kıza kadın denmesi rahatsız ediyor bazılarını. Bazen koskoca devlet büyüğü bile kadın mi kız mi bilemem gibi dangalakca soylemlerle bu keskinliği daha da vurgulayabiliyor. Amaan şahsen günlük hayatta neyseki çokça hanim ya da hanımefendi lafını duyuyorum da takacak bir durumum olmuyor;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. a bak bir harika yorum daha.
      farkındalık kazanıyorum sayenizde. çok güzel ayrım olmuş!

      Sil
  11. Tabii ki de 'bayan' değil 'kadın'. Bu konuda uyarmaktan ben de gerçekten sıkıldım ama uyarmaktan, düzeltmekten vazgeçmeyeceğim. Ayrıca bu gafı yapanların çoğunluğu 'kadınlar'. O yüzden bize nasıl hitap edildiği konusunda sorumlu olan bizizdir.Kalemine sağlık Seyhan'ım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. zaten bu hatayı yapan adamın vay haline.
      ama bak bana dedikleri gibi be de sana diyim çok da şaapmamak lazım :))
      iyi niyetli hiçbir yaklaşım tepki görmemeli. diğerlerin serbest ;)

      Sil
  12. Bence bayan, kadin, hanimefendi kelimleri kullandigi yere bagli. Bayan haklari denilse sacma olur mesela. Bayanlar onden yerine hanimefendiler onden guzel olur. kadin ogrenci yerine bayan ogrencio daha kibar. iste hepsinin durdugu yer farkli guzellikte:

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kullanıldığı ve kimin ne niyetle söylediği öenmli tabi.
      çok güzel özetlemişsin canım benim teşekkür ederim :*

      Sil
  13. Böyle bir tartışma olduğundan bile haberim yoktu senin yazını okuyana kadar. Hatta bazı yorumları okuyunca çok şaşırdım. Ama bana kadın denmesinden çok rahatsız olurum açıkçası. Bayan daha kibar geliyor. Biri kalkıp beni "bayan değil, kadın" diye uyarsa, o kişiyi çok kötü bozarım gibime geliyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. inaşallah biri seni uyarma gafletine düşmez diyelim o zamn. ama duymamana şaşırdım cidden. ekşide bile başlığı var mevzunun :D

      Sil
  14. En iyisi hanımefendi sanırım , kadın cinsiyet belirtmek için evet ama hitap için oldukça kaba kaçıyor.

    YanıtlaSil
  15. Yorum yapmıştım yani öyle sanıyordum gitmedi herhalde. kesinlikle bayan! çekil şurdan be kadın lafına yıllarca takmış hanımlar şimdi kalkmış kadın eylemleri yüzünden bilinçlendik diyerek kadınız biz vs.. sıkıldık ya hu cidden sıkıldık.

    YanıtlaSil
  16. Yasımız geregi birde tesetturlu olunca bayan , kadın farketmiyor dırek yenge abla hatta pazarcılar hacı abla gıbı soylemlerde bulunuyorlar. Cok ofkeli bir toplumda yaşıyoryz kımın ne tepki verecegını bılemezsın karsındakını uyarırken ondan ne soylerse soylesın benim için çok onemlı degil :/ ama arada senden cook buyuk bır adam abla dedımı oyle bır bakıyorumki genelde hemen hanımefendıye cevırıverıyorlar:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ya o abla olayı da enteresan. ama ona da kızmıyorum ben niyetleri hani asılmıyorum sırnaşmıyorum demek olduğunu varsayıyorum ama inadına yapanlar da yok değil!
      onlara da menepozlu ve bu konuda hassas kişilere öyle desinler de çantayı kafasına yesinler diye temenni de bulunuyorum :D

      Sil
  17. kadin ve kiz ayriminin insanin medeni durumuna da cok fazla atif yaptigi bi ulkede bayan bu ikisini de kapsiyarak ayrimi da kapatiyor. kadinlar butun bunlari birakip bunlarin davranisa dokulen kisminda ogullarini egitsinler bence. ne kadar yerersek yerelim cinsiyet esitsizligini kadinlar ogretiyor cocuklara...

    YanıtlaSil

söz sizin...