6 Şubat 2010 Cumartesi

Hz. Aişe (R.A.)

Müminlerin En Mümtaz Annesi Hz. Aişe(R.A.)

Elimdeyken görülünce utanmayacağım bir kitap bu işte..
Nasıl anlatsam ya..
Okuduğum kitapları beğenmeyen arkadaşım tarafından elime tutuşturuldu; "Birde bunu oku" diye. 'Haydaa!!' dedim ama içimden:) Dur dedim Elizabeth bitsin :)
Çelişkiye bakar mısınız??

Evet zorlayarak başladım kitabı okumaya 'zaten biliyorum içindekileri' gibilerinden.. Ama öyle bir okuttu ki kendini..
Zamanın nasılda çirkinleştiğini farkettim..

Her şeyi sorgular olmuşuz; neden günah, neden yanlış olsun ki?
Aman canım ne var bunda, diyerek çirkinleşmekle kalmamış, dünyamızı da pisletmişiz maalesef..
Dünyayı düzeltebilir miyiz?
Sanmıyorum..
Ama kendimize çeki düzen verebiliriz!
En azından bunu yapabiliriz..

Kitabı neredeyse şiddetle tavsiye edeceğim. Neredeyse dedim çünkü; o kadar fazla bilmediğim -arapça olduğunu düşündüğüm- kelime vardı ki..
Hiç anlamıyor değilsiniz ama bu bence büyük kayıp. Daha anlaşılır olabilirdi.
Buna rağmen sıkmadan okutuyor kendini.

26 yorum :

  1. yorumumun hristiyan olmamla beraber etik kurallara karşı olan biri oluşumla bağdaştırmayınız

    muhammed aişeyle henüz 9 yaşındayken evlenmiştir. müslümanlara bu konu sorulduğunda hemen bi rivayete göre şöyle bi rivayete böyle derler. aman efenim, bu çocukçuların oynuna gelmeyiniz. kurana, hadise gelince kesinmiş gibi konuşurlar da peygamberlerinin özel hayatına gelince rivayetler, 'korumalar' devreye girer... maşallah peygamberlerinin her bi evliliği olaylı. kölesinin karısını alabileb bi adam bu
    islam dünyası fiyaskolarla dolu
    merak ediyorum, şimdi ben bu yorumu yazarken yazdığım karakter başına kaç günah alıyorum :) aman efenim, aman

    YanıtlaSil
  2. Merak ettim doğrusu ..
    gerçi konu olan kişi Alemlerin Sultanının eşi olunca güzelliklerde ardından gelir dimi ..
    bu arada yorum ve ziyaret içinde teşekkür ederim .
    sevgiyle kalın..

    YanıtlaSil
  3. ne güzel yazmisin, ilgimi cekti.
    Özellikle ceki-düzen vermek adina...

    YanıtlaSil
  4. mutlaka okumaliyim!!! tavsiyen icin te$ekkür ederim

    YanıtlaSil
  5. sırf bu yazın için yarın gdip alabilirim şuan okadar çok istedim..

    YanıtlaSil
  6. bir yakınımda görmüştüm daha önce, aslında merak etmiştim ama çok da ilgilenmemiştim, şimdi sen de böyle ''şiddetletavsiye edilir'' falan deyince iyice meraklandım. kitap fuarından alınacaklar listeme yazdım;) alıp okuyunca ben de düşüncelerimi yazarım. sevgilerle...

    YanıtlaSil
  7. Canımcım ben de harika olduğuna eminim bu kitabın,çünkü Reşit Haylamaz ın diğer kitapları da akıcı ve anlatım o dönemi çok güzel bir zerafetle yansıtıyor ufuklarımıza.Hay o kitabı eline tutuşturan arkadaşının ellerine sağlık diyeyim.Biz de haberini almış olduk Reşit Haylamaz ın yeni kitabının :)Asrı Saadet (ben mutluluk asrı diyorum)ten yeni bi ışık demeti girecek haneme demek önümüzdeki günlerde.Öptüm seni reçelcim !

    YanıtlaSil
  8. en kısa zamanda okumayı düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  9. Ben de dün Reşit Haylamaz ın EFENDİMİZ adlı iki cilt kitabını aldım..Çokkkkkk güzelllll.. Ben Şiddetle tavsiye ediyorum.İki koca kitap neredeyse yüzde 50 indirimle 12.5 TL ye.NT'de

    YanıtlaSil
  10. Mehmet Akif, bilakis aklıma bile gelmezdi böyle söylemeseydiniz, zira, hristiyan olduğunuza bile inanamadım. bir hristiyan daha seviyeli bi yorum getirebilirdi. hangi akla hizmet bu adam diye bahsediyorsunuz anlamakta güçlük çekiyorum.

    kur'an-ı kerim tüm alemlere ve tüm zamana inmiştir doğruluğundan şüphe yoktur.
    hadise gelince, davranışları o zmn özellikle yazılmamış fakar söylediği sözler hafızalara kazınmıştır.
    Hz.Aişe(r.a.) ile evliliğine gelince. evet bi rivayete göre 9 yaşındaydı ama diğer bir rivayete göre araplarda kızların yaşı buluğa erdikten sonra söylenirmiş buda demek oluyor ki 19-20 yaşlarında. öyle ya da böyle asıl dikkat edilmesi gerek husus şudur ki, o da ; dönemin örf ve adet çerçevesine göre bir terslik, sizin vurgulamak istediğiniz gibi sapıkça bir durum söz konusu değildi. bu ancak bulanmış zihnin açıklaması olabilir.

    kaldı ki, biz peygamberimize tam itaat ettik. kitabımızda doğruluğu sabit olan bir resulun hiç bir davranışını sorgulayamayız zaten.

    bunu sizin gibi dar görüşlü, araştırmadan konuşan insanlar için at gözlüğü takmışlık olarak algılayabilir.

    fakat dediğim gibi, hiç bir bilgiden şüphe duymadığımız ve yine kendi içinde belirtildiği gibi kıyamate kadar doğruluğu korunmuş kuran-ı kerimde resulumüz temizdir ve Allah'ın elçidir, yaptığından şüphe yoktur deniliyorsa
    bize ona inanmak ve onun yolundan gitmek düşer

    ayrıca biz hz. isa ve Hz. musaya inanıyoruz, incil ve tevrata da.. Ama onların Allahtan gelen ilk hallerine.. sonradan insanların eliyle değiştirilmiş çelişkilerle dolu kitaplara değil..

    sadede gelecek olursam, gerçekten böyle düşünüyorsanız başta sizin okumanızı öneririm bu kitabı..

    YanıtlaSil
  11. Sevgili Syhn, yazın ilgimi çekti , kitapta ama en çok da yorumda yazdıklarını beğendim. Ne kadar akıllıca bir yazılmış bir yazı dedim okurken. Yorum değil sanki post gibiydi. Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  12. Tavsiye için teşekkürler, benim de ilgimi çekti kitap.

    YanıtlaSil
  13. Mehmet Akif belli ki bloggerlara hayatı öğretmeye adamış kendini Seyhancım. Sıkma canını boşver. Hatta tam kitabın üzerine cuk oturmuş sanki, ne dersin? :)

    YanıtlaSil
  14. @mehmet akif

    Yorumunu okudum, kendince haklı olduğunu düşünebilirsin ama bu sana; senin gibi düşünmeyen insanların, inandıklarıyla veya kutsal saydıklarıyla dalga geçer gibi eleştiride bulunma hakkını vermez diye düşünüyorum. Din boyutunu geçtim kendi açından bakarsan olaya: En basitinden, çok sevdiğin ama vefat etmiş biri şuursuzca eleştiriye uğrasa tepkin ne olurdu? İnsanların hırslarına köle olmuş, spesifize edilmiş dini uygulama alanları ve dejenere olmuş insanlar günümüz türkiyesinde oldukça fazla fakat bu asla dinin kendisiylede dalga geçebilirsin anlamına gelmez.

    Naçizane fikrimi söylemeye çalıştım.. Daha da uzatabilirim yazımı ama o zaman da çok ciddiye alındığını filan sanacaksın:)

    tchüs...

    YanıtlaSil
  15. Kitap benim de ilgimi çekti, ilk fırsatta okuyacağım... Yorumunuza gelince... Gerçekten çok güzel ifade etmişsiniz. Tebrikler.

    YanıtlaSil
  16. Hz. Aişe kaç yaşında evlendi?


    Hz. Aişe Validemizin doğum tarihiyle ilgili bir takım görüşler ileri sürülmüştür. Bunun sebebi ise o dönemde çocukların doğum tarihine önem verilmez ve tespit edilmezdi. Bilahare çocuk meşhur biri olursa insanlar onun doğum tarihiyle ilgilenir ve tespite çalışırlardı.

    Hz. Aişe'den bir rivayette;

    "Hz. Muhammed henüz Mekke de iken ve bende oynayan bir çocuk iken "onların vadeleri kıyamettir. Kıyamet ne dehşetli ve ne acıdır!" mealindeki (kamer s. 46) ayet inmişti... (Buhari 1.cilt Telifil Kur’an bahsi)"

    Bu sure Mekke devrinin birinci döneminde(4.yıl) inmiştir. Hz. Aişe validemiz bu sure ve ayetleri net olarak hatırladığına göre en az 7-8(ya da daha büyük) yaşlarda olması gerekir. Resulullah'ın Hz Aişe'yi istetmesi vahyin başlangıcından 10 yıl sonradır. Hz. Aişe vahiy başlangıcından beş altı yıl önce doğmuştur. Dolayısıyla Hz. Aişe’nin peygamberimizle evlendiği yaşın en az 15-16 olduğu ortaya çıkar. Bu konu, daha detaylı bir şekilde Mevlana Şibli’ nin “Asr-ı saadet" kitabında geçer. (İst. 1928. 2/ 997)

    YanıtlaSil
  17. Bunu doğrulayan bir başka delil ise kız kardeşi Esma’nın durumudur. Kardeşi Esma Abdullah bin Zübeyir’in annesidir. Esma yüz yaşına kadar yaşamış ve Hicretin 73. yılında vefat etmiştir. Hz. Aişe validemizden on yaş daha büyüktür. Hz. Ebu Bekir (r.a) kızı Esma ve oğlu Abdullah Abdul Uzza’nın kızı Kayleden, Hz. Aişe ile Abdurrahman ise Ümm-i Rümandan doğmuşlardır. Hz. Esma yüz yaşında ve hicri 73. yılda öldüğüne göre hicret esnasında 27 yaşında olması gerekir. Bundan on yaş küçük olan kardeşi Hz. Aişe validemizin de 17 yaşında olması gerekir ki bu da aşağı yukarı Buhari de Hz. Aişe’nin kendi hadisindeki ifadeye uygun düşmektedir.

    Böyle olmasını gerektiren bir başka sebep ise Hz. Muhammed (a.s) ın eşinin vefatıyla çocuklarının bakıma ihtiyacının olmasıdır. Kızı Fatıma henüz çocuk yaşta ve bu işin üstesinden gelecek durumda değildir. Bu nedenle evini idare edip çocuklarına sahip çıkacak bir eşe ihtiyacı vardır. Dokuz yaşında bir çocuğun bunları yapması mümkün değildir. Ayrıca peygamberimizin kızı Fatıma (r.a) nın peygamberlikten bir yıl önce doğduğu ve hicretin ikinci yılında da Hz. Ali ile evlendirildiği bilinmektedir. Evlendiklerinde Hz. Ali 21 yaşından biraz büyük Fatıma’nın ise 15 yaşından biraz fazla olduğu bilinmektedir. Hz. Fatımayı Hz. Ali ile evlendirmeden önce Ebu Bekir ve Ömer(R.A) onunla evlenmek için peygamberimizden istemişler, ancak peygamberimiz onlara cevap vermemiş ve Hz. Ali ile evlendirmiştir.

    Buradan hareketle şunu söylemek istiyoruz: Bu bölgede ve bu zamanda kız çocukları dokuz yaşında evlenecek çağa geliyor ise niçin peygamberimiz evinde büyüttüğü Ali ile Fatımayı evlendirmek için 15-16 yaşına kadar beklemiştir? Yine dava arkadaşları onunla evlenmek istediklerine göre bu kadar süre (6-7 yıl) niçin beklemiş olsunlar? Hz. Muhammed (a.s) ile kendi kızını dokuz yaşında evlendirmiş olan Hz. Ebu Bekir niçin aynı yaşa gelince bu teklifi Hz. Muhammed (a.s) a yapmadı da yedi yıl bekledi? Bu noktadan bakıldığında da bu iddianın doğru olması mümkün görünmemektedir.

    Hz. Aişe validemiz peygamberimizle dokuz yıl evli kalmışlardı. Peygamberimizin vefatı esnasında İse 27 yaşında idi. Peygamberimizden sonra da 48 yıl yaşamış ve hicri 58. yılda ve 74 yaşında vefat etmiştir. Sondan başa doğru gidersek 74 ten 48 i çıkartıp kalandan da evli olduğu yılı çıkartınca evlendiği yaşı bulmuş oluruz. 74 – 48 = 26; 26 – 9 = 17 kalır ki yaklaşık 17 veya 18 yaşında evlendiği gerçeği ortaya çıkar.

    Bu olayda birkaç yıllık bir yanılma payının olması aklen mümkün iken dokuz yıllık bir yanılmayı akıl asla kabul etmez. Bir insanın yaşının bu kadar önemli olmasının nedeni malum olduğu üzere bir dinin peygamberine uygun olmayan bir işin isnad edilmesidir. Müslümanlar inanırlar ki peygamberler meşruiyetin örneğidir. Onlar bir hata yaparsa Allah onların hatasını düzeltir. Böylece bir dini ilk yaşayan insanın kusursuz olmasını sağlayarak insanlara doğru bir örneklik sunar. Peygamberimizin gerek ailevi ilişkilerinde, gerekse toplumsal olaylarla ilgili düzeltilmesinin Kur’an da örneklerini de görmekteyiz

    Ancak bu konuyla ilgili hiçbir uyarı söz konusu değildir. Bu bizim için en temel meşruiyet sebebidir. Eğer böyle bir yanlış yapılmış olsa idi Allah asla ihmal etmez elçisini düzeltirdi. Allah'ın doğru bulduğunu kimse yanlış göremez ve diline dolayamaz. Müslümanlar "işittik ve itaat ettik, işittik ve iman ettik" derler ve teslim olurlar. Biz de bu minval üzere teslim olup inanıyoruz ki Allah'ın Rasulü en doğru olanı yapmıştır. Bu ve benzeri olayları diline dolayanlar hep olmuş, kıyamete kadar da olacaktır. Önemli olan inananların bunlara pirim vermemesidir. Siz bunların yanlışlığını yüz defa ispat etseniz, onlar yüz bir defa itiraz ederler. Çünkü onlar sizin inandıklarınıza sizin inandığınız gibi inanmayan insanlardır.

    Alıntı...

    YanıtlaSil
  18. Ben de hemen bu gün alıyorum.İslam'da Kadın'ı bitirdim en son,tavsiye ederim.Teşekkürler Syhn'cım.

    YanıtlaSil
  19. senin 'eleştiremeyiz' zihniyetinden çok farklı bi akılla adam dedim
    rivayetlerinize bayılıyorum zaten :) arapların göğüsler dışında kızlarının yaşına önem vermeleri son derece garip :D
    ebubekir 'in kızını buluğa erir ermez muhammed'e g götürmesi, kuranınızda cennetteki hurilerden bahsedilirken göğüsleri yeni çıkmış, tomurcuklanmış kızlar verilecek ayeti. daha neler neler

    bak,sana çok açık olucam; denizlerin karışmamasından tut sağ elin verdiğini sol el görmeyeceğe, namaza kadar bana kitabında olup da benim kitabımda olmayan bi ayet göster. incil'in ne olduğunu bilmeyen sizler, taassup zihniyetinizle ayak tırnağımız olamazsınız. bu arada adam öldürmeyin emrine rağmen haçlı seferi düzenleyenler orta çağda incili kendi dilinde okumayı gerçek okuma saymayan, ve tanrının nelere kızabiliceni ancak bi papaz aracılığıyla öğrenebilicek kişilerdi. sana bi şeyi anımsattı mı acaba :) kiliselerin uygulamalarını, eşcinsel skandallarını bana örnek verme sakın, kitabımda ben kesinlikle yasaklanmış eşcinsel eylemin ta kendisiyim. bu konu tanrıyla benim aramda
    senin beni sevmen,, her yaptığımı iyiye yorumlamanı ve olumlu tarafından bakmanı beklemiyorum. bu dediklerim ancak senin örnek aldığın din adamları beni sevince olucak, o zaman seversin beni :)
    çok şey var da bayansınız...

    YanıtlaSil
  20. seyhancım...okunası bi kitaptır illaki...hemen bizde almalıyız kuzum...

    ben seni mimledim bu arada:)

    YanıtlaSil
  21. mehmet akif, bana enden senin yorumlarını yayımladığımı soruyorlar..
    yayımlamasam daha çok hoşuna gideceğini, verecek bi cevabım olmadığını düşüneceğini bildiğimden cevap veriyorum yoksa umrumda değilsin, bırak sevmeyi..

    derdini güzel ifade etmişsin. oturmamış cinsel kimliğinden ileri gelen yorumlarmış bunlar.
    inan bana birazcık bu konularını araştırdığını düşünseydim kale alırdım seni.
    bana dini bütün hristiyan ayakları yapma..

    çok şey varda senin ne olduğun belli değil..

    YanıtlaSil
  22. sizi tebrik ediyorum.m. akif in yorumunu okurken yazdıklarınız gecti aklımdan ki siz çok guzel bir anlatımla yazmışsınız... gerçekten...

    ALİM BİR DÜŞÜNÜR DER Kİ;

    ''Îmân, insanı insan eder. Belki insanı sultan eder. Öyle ise, insanın vazîfe-i asliyesi (asıl vazîfesi) îmân ve duâdır. Küfür, insanı gāyet âciz bir canavar hayvan eder.
    Îmân hem nûrdur, hem kuvvettir. Evet, hakîkî îmânı elde eden adam, kâinâta meydan okuyabilir ve îmânın kuvvetine göre hâdisâtın tazyîkātından (hâdiselerin sıkıntılarından) kurtulabilir.

    başarılar...

    nagehan

    YanıtlaSil
  23. kuran-ı kerim en zengin dil arapça oldugu için o dilde inmiştir. ve bazı kelimelerin bir kaç anlamı vardır. meali yazan anlamı en çok yakın olan kelimeyi tercih ettiğinde o tur anlamlar çıkar m.akif bey...bu yuzden her meal de okunmamalıdır.
    sanırım siz biliyorum havalarındaki cahillerden siniz...
    bu arada tırnak meselesine gelince...:)
    ^^O GELECEK GUN^^ pek yakındır...


    nagehan

    YanıtlaSil
  24. mehmet akif;
    sen daha cinsel kimliği bile olmayan zavallı bir insancıksın!!
    senin hristiyan olmadığın yazılarından apaçık belli.hiçbir hristiyan daha cümlesine başlamadan ben hristiyanım diye belirtmez!!!
    zerre kadar şüphem yok ki ailen hacı hoca kaynıyodur!!
    sen ise ne cinsiyeti nede dini olan acınacak bir mahluksun işte....

    YanıtlaSil
  25. 1- Meryem oğlu Mesihe, Allah diyenler, kâfir olmuştur. (Maide 72)
    2- Allah üç ilahtan biridir diyenler kâfir olmuştur. (Maide 73)
    3- Allah çocuk edindi diye iftira ettiler. (Bekara 116)
    4- Allah’ın oğullarıyız dediler. (Maide 18)

    Mehmet Akif'le erkeğe konuşmak isterdim...


    Ama bunları yazarken geçirdiğim zamana bile acıyorum.

    Allah’tan başkasına tapanlara (ve putlarına) sövmeyin; sonra onlar da bilmeyerek Allah’a söverler. Böylece biz her ümmete kendi işlerini câzip gösterdik. Sonunda dönüşleri Rablerinedir. Artık O ne yaptıklarını kendilerine bildirecektir. EN’AM 108


    Son olarak...

    Köpeğin dili değdi diye deniz kirlenmez...

    YanıtlaSil
  26. Seyhan ilk kez seni bu kadar ciddi gördüm. Çok uzun ve çok güzel yazmışsın ağzına, ellerine sağlık önce onu diyeyim. Söylenecek her şey söylenmiş zaten. Tek diyeceğim şey herkes birbirinin inancına saygı duymak ZORUNDA. Bazı şeylere ya inanırsın ya da inanmazsın bu kadar basit. Sen inanmıyorsun diye başkalarının da aynı zihniyette olmasını bekleyemezsin. Hz. Muhammed allahın kulu ve elçisidir ve GÜZEL AHLAK TİMSALİDİR. BİZ BUNA İNANIYORUZ. Tartışma götürebilecek bir konu değil bu.

    YanıtlaSil