15 Eylül 2010 Çarşamba

Sosyal Sorumluluk Projesi

Böyle yaşlılar gibi habire geçmişi yad etmek istemem ama..
Bir dakika ya.
Ben zaten yaşlıyım :Pp


Hatırlayanlarınız olacaktır:
Depozitolu şişeler vardı.
Gazozu içer, şişesini iade eder, 3-5 kuruşumuzu geri alırdık.

Ne zamandı bilmiyorum ama sokaklarda afişler görmüştüm; şişe, konserve kutuları resmi üzerlerinde 'biz çöp değiliz' yazısı.
Biliyorum çöp değiller. İçim acıyor çöpe giden her kağıda, şişeye, plastiğe..

Depozito uygulaması geri gelsin diye nereye, kime başvurmak gerekir?
Biliyorum Avrupa ülkelerinin çoğunda var.
Biz niye kalkınmayalım?

Günlük gazete giriyor bu eve. Hatta bazı günler iki gazete.
Nereye atayım eski gazeteleri?
Geçtiğimiz senelerede bir kursa giderken yanımda hafta boyunca biriktirdiğim gazeteleri taşıyordum oraya, sırf kağıt çöpleri var diye.
Şimdi?
Sağlık ocağına mı götüreyim gazeteleri?
En yakın orada var çünkü kağıt çöpü!


ARKADAŞIM BİR ŞEYLER YAPALIM :/

34 yorum :

  1. Yaşlıymışşş daha nelerr :)
    Canım ben belediyeye başvurdum bunun için.Karton çöp kutuları verdiler.Dolunca arıyorum gelip alıyolar.Cam,pil vs için de en yakın markette atık kutuları var oraya götürüp atıyorum.Ev çöp ev gibi şişe,pil karışımı :) Ama sahi onlar çöp diiller ki ;)

    YanıtlaSil
  2. Bloglarda,facede,twitterda her yerde paylaşalım boş durmaktan iyidir değil mi ses duyurmak gerek.

    YanıtlaSil
  3. çocuklar sokaklarda sınıflarda o plastik şişelerle oyunlar oynuyorlar.'şişeyi buruştur-kapağı çevir- ve kapak fırlasınnnn!' oyunu... o gazeteler ise bazı hanımlar tarafından ayna,cam silme, örtü olarak kullanma gibi işlerde kullanılıyor,ordan da çöpe... tabi gazetenin okunmak dışında bir çok alanda da kullanıldığını görüyoruz.geri dönüşümü olabilecek bir şey gibi görülmüyor. insanların çoğu ve o insanların çocukları senin gösterdiğin duyarlılıktan çok çok uzak. malesef...

    YanıtlaSil
  4. evet ya bende kıyamıyorum kağıtları çöpe atmaya. izmir büyükşehir belediyesi bi ara bi uygulama yapmıştı ,haftada bir kere atık kağıtları ayrı topluyordu.ama tabiki hiç kimse önem vermeyince uygulama da bizim kağıtlar gibi çöpe gitti:(

    YanıtlaSil
  5. ben görüyorum ya ayrılmış çöp kutularını, bird eonun bir numarası var arıyosun istiyosun belli günler belli noktalardan topluyorlar..

    YanıtlaSil
  6. Gecen yil oturdugum sitede geridonusumlu coplerimizi ayri kpnteynirda topluyorduk. Site yonetiminin cabalariyla olmustu bu sistem bizde gayet uyumla alismistik. Tasininca malesef eski usule geri donduk. Cam kumbaralari sisecam koyduruyor ve kendileri bosaltiyor. Hastanelerde serum siseleri bu sekilde geri donusturuluyor. Sivil olarak boyle bir talebe ne derler bilmiyorum. Arastirmak gerek. Keske hepimiz gerekli duyarliligi gosterebilsek Seyhan...

    YanıtlaSil
  7. özel hastanelerde sağlıkocaklarında ve artık birçok belediye parkında var bugeridönüşüm kovalarından kutumu demeliydim bilemedim şimdi evet bende çok üzülüyorum özelliklede plastik ve kağıtların ziyan olup geri dönüşüme gitmemesinden

    YanıtlaSil
  8. Marmaris'te vardı. İki sene boyunca kağıt çöpü ayrı toplandı mutlu mutlu. Bu sene toplayan firma, değerlendiremediği için vazgeçmiş. Bizim iki senelik kağıtların da âkıbeti belli değil. Bu sene de toplamadılar. Ben halâ alışkanlıkla ayrı biriktiriyorum. Çöpün yanına bırakıyorum belki işine yarayan biri alır diye:(((

    YanıtlaSil
  9. Sanki ben de yaşlı mıyım ne:))
    Mimin var sevgili Syhn

    YanıtlaSil
  10. Aslında bu konuda çok sansliyim. Her Çarşamba ne denir onlara bilmiyorum ama geri dönüşüm olacak herseyi toplamak için gelirler siteye. Pil atık kutumuza kadar var sitede. Cop kutularımızda cam sise, plastik vb. Ayrı ayrı. .site görevlimiz eğer crs gunünden önce atığımız olursa diye çöpü alırken alır ve ayırır onu. Çöpleri alırken kontrol ederim geri dönüşüm varsa hemen ayiklarim dedi gecen gün. bu çok hoşuma gitti. Burada anlatmak istediğim bizim siteyi övmek değil elbette :) en azından böyle duyarlı insanların, çalışanların, apartmalarin olması.... Ama herkes boyle değil ki :(
    turist Ayça ;)

    YanıtlaSil
  11. şimdi atıkları topluyorlar çarşambaları sabah 9 da kapıdan alınacak ama sokaklar bu aralar o kadar pis ki ya 9 da bırakamadık ya da ne bileyim erken bırakmak gerekiyor o çöp dağılır muhtemelen
    atıklar için gerçekten çaba harcamak gerekiyor
    zamanla düzene girer umarım

    YanıtlaSil
  12. bu yaziyi iyi ki yazdin.. ilk baslarda ben cok sinir oluyodum plastik siseleri evde birikiyo sora hepsi geri veriliyo falan ama simdi alistik.. evde kagit cöpü plastik cöpü ayridir.. ayirmak zorundayiz zaten ayirmayan ceza öder.. insallah türkiyedede bu sistem uygulanir..

    YanıtlaSil
  13. Ah Seyhancığım ah keşke herkes senin gibi duyarlı olsa, paylaşımın için çok teşekkürler canım. Bu arada ne yaşı :( Sen yaşlıysan biz yolcuyuz demektir :)

    YanıtlaSil
  14. bu konuda çok haklısın.küçüklüğümüzde tombik tombik teneke yuvarlak bidon gibi şeyler vardı.oraların yeşiline şişe, mavisine kağıt atılırdı.geçmişte kaldılar malesef.İzmir 5 yıl kadar önce konak belediyesine bağlı semtlerde böyle bir uygulama başlattı.apartmanlara her ay her dairey yetecek kadar çöp poşedi veriliyor.bu poşetlere kağıt-süt-soda şişesi gibi şeyler konuluyor.haftada 2 gün sırf bunları toplayan kamyonlar gelip apartmanlardan alıyor.

    YanıtlaSil
  15. Uzun süre ayıkladım çöp kovalarım vardı 3 adet ama baktım bu devlet el atmıyor yoruldum taşımıya inan

    YanıtlaSil
  16. ilahi syhn, ben hatılıyorum depozitolu şişeleri ama sen nerden biliyon;)) bizim burda belediyeye müracaat ettiğinde onlar gelip alıyor bu nedenle şanslıyız, keşke herkes duyarlı olsa:( sevgiler:)

    YanıtlaSil
  17. bu depozito olayi isviçrede de vardi eskiden, simdi burada bile kalmadi düsün artik. bazi içecekler cam siselerde satiliyordu. simdi her sey pet'lerde ki benim pet siselere karsi ayri bir antipatim var. ama yapacak birsey yok malesef. en azindan camlari, konserveleri, aluminyumlari, PET siseleri, yaglari ayirabiliyoruz, gazeteler de toplaniyor burada. kullanilan sular aritiliyor ve tekrar musluklardan içme suyu olarak akiyor vs. kalkan sadece depozito. insallah recycling Türkiye'de daha çok gelisir.

    YanıtlaSil
  18. Aslında dediğin gibi bu konuda daha çok halkı bilinçlendirmek ve etrafımızda da daha çok geri dönüşüm kutuları olmalı. Çünkü birçok insan geri dönüşüm kutularının uzaklığı sebebiyle kağıtları çöpe atabiliyor.

    YanıtlaSil
  19. ahh benim yüreği hassas kalbi pırpır arkadaşım:)))
    nelere takılmışda dertlenmiş..
    kıyamam sana ben

    YanıtlaSil
  20. Ebrulim, biliyorum buraya yazınca bi getirisi olacağını beldiyeye başvuracaım :)

    Eylül, evet ya, sesizmi duyan olur belli mi olur :)

    Sallamacay, inanır mısın öylesi bile bana saedce çöp atmakdan daha ii gibi geliyor :)

    Miss Beril, aa ne kdr güzelmiş aslında ilgisiz kalmak mümkün mü yaa :(

    Beyazın İstilası, e ama oldu mu? numarayı vereydin :)

    İlknur, gösterlim ilknurcum gösterelim baksana sitenizde ne güzel oturmuş.. her tarafa yayılsın ama değil mi ?

    YanıtlaSil
  21. Sevim, varda onalr yetmiyo insan oraya taşına kdr atıveriyor :) ama arıycam belediyeyi bende :)

    Neduk, ama bu çok acıklıya nasıl toplanılır ama değerlendirilemez :/

    Ruhum, teşekkürler mim için ;)

    Ayça, hem turistsin, hem duyarlı bir sitede oturuyorsun hemde böyle duyarlı insanlar var çevrende;) ne kdr şanslısın maşallah ya :)

    Mine, bizim burda da mı topluyorlar 9 da yani. hiç hbrim yok :)

    Sena, sizin usul çok güzel yaa her ne kdr hep karıştırsamda seviyorum!

    Bengü, var cnm var duyarlılar bak ;) içim geçmiş benim :)

    YanıtlaSil
  22. Tarih84, ne güzel ya bazı yerlerde oturtulmuş bile ne hoş!!

    Stil Direktörü, kişisel çabayla yarım kalıyor haklısın :/

    İnci Çiçeği, nasıl unutrum geri alınan o 3-5 kuruş servet niteliği taşıyordu :)

    Zeynep A., işte depotizo olmasada bu olsun, bu olmuyorsa depozito olsun.. ama biri olsun bizim ülkede de :(

    Semra, biraz biriktirip geri dönüşüme gönderiyorsak birazınıda atıveriyoruz işte :(

    Gençbiranne, itiraf et daha önce hiç aklına gelmemişti değil mi :)

    YanıtlaSil
  23. Syhnm çok doğru bir konuya değindin.Hepsinin geri dönüşümü var.Geri dönüşüm sayesinde ekonomi bile canlanır.Maalesef bu konuya ülkemizde fazla önem verilmiyor.Her mahallede,sokakta olmalı farklı konteynırlar.
    Cam süt şişelerimi atmamak için günlerce mutfakta beklettiğimi bilirim.Kıyamıyorum atmaya.

    YanıtlaSil
  24. Syhnm çok doğru bir konuya değindin.Hepsinin geri dönüşümü var.Geri dönüşüm sayesinde ekonomi bile canlanır.Maalesef bu konuya ülkemizde fazla önem verilmiyor.Her mahallede,sokakta olmalı farklı konteynırlar.
    Cam süt şişelerimi atmamak için günlerce mutfakta beklettiğimi bilirim.Kıyamıyorum atmaya.

    YanıtlaSil
  25. Çok haklısın walla:) Çok da güzel yazmışsın. ben de eskilere gittim bak şimdi:)

    YanıtlaSil
  26. Seyhan'ım Ne güzel düşünceler bunlar :)
    Biz gazeteleri geridönüşüm toplayan araçlarına bırakıyoruz, belirli günleri var sokağa gelip alıyorlar kapından, onların bedeliyle de öğrencilere burs veriliyor, plastik ve camda aynı şekilde belirli günler belediyenin araçları topluyor :) Çok seviyorum biriktirmeyi bunların dışında çöp bile kalmıyor zaten :))

    YanıtlaSil
  27. Her taraf pet şişe dolu taşıyor.
    Birde bunu üretenlere piyasadan ürettikleri kadar boş peti alma zorunluluğu getirilmeli bence.

    YanıtlaSil
  28. Ahh ne kadar haklısınız..Yazıkki kişisel çabayla olmuyor bende sıkıldım biriktirip ayrıştırmaktan..Toplum olarak bir şeyler yapılmalı...Çinliler kullanılmış atık yağlarından sabun bile yapıyorlar imreniyorum doğrusu;))Sevgiler..

    YanıtlaSil
  29. Yıldızım, değil mi canım ya.. süt şişler cam şişelerdeydi ve depozitoluydu bak hatırlyıorum öyle olsun hem daha sağlıklı!

    Tümay, gelişeceğimize geriliyor muyuz neyiz :)

    Derkenar, yaw böyle bir uygulama varda benim mi haberim yok yani.. ay ne ayıpp :)

    O.K.A.- Mavi Tutku, onlar alamaya mecbur olsalar bizde vermeye mecbur olurduk pekte güzel olurdu :/

    Zeynep, yaa işte hepimizi sıkıntı birşey yapmak istiyoruz ama kişisel çabayla tıkanıyoruz bir yerde..

    YanıtlaSil
  30. Plastikler doğa ya da, sağlığımızz da çok zarar veriyor gerçekten. Keşke çölerimizi atarken geri dönüşümü olanları ayırsak ve de çöp konteynırlarının hemen yanında bir de geri dönüşüm kutusu olsa. Bir dönem okullarda kullanılmış yağlar toplanıyordu, keşke daha da yaygınlaştırılsa, denizlerimizi kurtarsak... Saymakla bitmez.... Bu konularda daha duyarlı olmalı, ve çevremizi de özendirmeliyiz.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  31. Ne yaşlısı balım ya ,söleme böle şeyler millet gerçek sanacak aa...kendi yaşıtların adına en azından dikkat dimi ama. Gazete taşıma olayını da tebrik ederim balım,herkes sen gibi olsa beaa :)

    YanıtlaSil
  32. depozitolu zamanları bende hatırlıyorum. bu konuyla ilgileniyor birçok belediye.talep edildiği zaman getiriyorlar. Fakat kmau bilinci yok.Belki bu sayede blog yazanlar olarak bir dikkat çekebiliriz. Bir farkımız olabilir. Seyhan hn. yaşlı falan değilsiniz bence ama bu konudaki duruşunuzla bize birşeyi hatırlattınız. yaşlılar gibi:P

    YanıtlaSil
  33. Birsel Ve İrem, birde atık yağlar var ki.. onu çözmemiz daha zor gibi :(

    Taze Kahve, daha neler var bilgecim yaa. bıkmadan usanmadan çalışıyorlar ..

    Cedric, diyorum ya içim geçmiş benim :)) destek olduğunu için tşkler :)

    YanıtlaSil
  34. tüm atık yağları gazete plastik çam kağıt v.s atıkları kadıköy belediyesine başvurursanız haftanın belirli günleri apartmanınıza uğrayıp topluyor. zaten artık her sokak başında atık kutuları var ben biriktirip oralara atıyorum.

    YanıtlaSil

söz sizin...