7 Nisan 2014 Pazartesi

Günlerin Köpüğü {Bir Kitap- Bir Film}

Ben böyleyim işte.
Bir kitapta bir kitaptan bahseder, o kitabı merak ederim. Bir filmden bahsetse izler, bir şarkı anılsa dinlerim.
Bu kitabı listeme ekleten de çok sevdiğim bir kitap.
Bir Cihan Kafes isimli İclal Aydın kitabında geçer: Okuyanlar hatırlayacaktır, Doruk Lorin'in çok sevdiği bu kitabın, orijinal dilli basımını hediye eder.

Bir cihan kafes, çok sevdiğim, hatta geçen yıl okuduklarımın içinde en iyisi diyebileceğim bir kitap. Haliyle kitapta bahsedilen bu kitap listeye eklenmekle kalmadı, listenin üst sıralarında yer bularak kendini biran önce okuttu.


Değdi mi peki bu kadar hevesle alıp okumama?
Maalesef.. Yazar Boris Vian, bu kitabı iki günde yazmış ama üzülerek belirtmeliyim ki benim için okumak aynı hızda olmadı aksine, tam bir eziyet oldu.
Bu kadar metaforik anlatım bünyemde ters etki yaptı ve beni çileden çıkardı.
E bir de, gelmiş geçmiş en iyi aşk hikayesi, gibi yorumlar duyunca beklenti tavan tabi ama beklentim yüksek olmasaydı da benim tarzım olmayan bir kitap, sevmezdim sanıyorum.

"Madem sevmedin ne diye filmini izledin?" diye sorabilirsiniz.
Birincisi bu kitap nasıl film edilir acayip merak ettim.
İkincisi oyuncular harikaydı.
Üçüncüsü Fransız sinemasını severim bilirsiniz.

Merak etmeme gerek yokmuş, fazla kasılmamış, yani ben kitapta anlatılanlar bir mantık çerçevesine oturtulur öyle film edilir sanıyorken onlar rahat rahat filmi çekmişler.
Oyuncular çok başarılı. Kitapta da filmde de Colin'i sevmemek elde değil ve Colin'i canlandıran aktör Romain Duris'i L'arnacoeur filminden, kitapta ve filmde uyuz olduğum Chick'i canlandıran aktör Gad Elmaleh'i Priceless filminden hatırladım.
Audrey Tautou ise bir yerlerden tanıdıktı ama tam çıkaramadım :P

Filmi kitaptan daha çok sevdim, en azından hayatımdan sadece iki saat çaldı. Ve 'o çiçeğin' Chloe'nin ciğerlerine nasıl yerleştiği çok güzel anlatılmıştı.


Ben sevmedim diye siz de sevmeyeceksiniz diye bir şey yok tabii, ben üstüme düşeni yaptım. Okuyup, izleyip karşıt görüşlerinizi yazsanız memnun bile olurum, fikir olur. Benim fikrimi değiştirmeye çalışmayın yeter ki :)

11 yorum :

  1. Bir Cihan Kafes i geçen hafta bitirdim kesinlikle çok beğendim, ilk kez İclal Aydın okudum ama çok şaşırttı beni, tam ters köşe oldum yazar hakkında... Kitabı okurken bahsi geçen kitabı da hemen not aldım. Çokkk merak etmiştim ..
    Ama şimdi güzel bir havada,dışarı çıkmaya hazırlanmış sonra aniden bastıran yağmurla evde kalmış hissiyle kala kaldım..Sen anladın beni :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İclal aydının tüm ktiaplarını okudum, kıymeti bilinmiyor, insanlar ön yargılı davranıyor.
      ben yine de okurum dersen sana göndereyim kitabı :)
      yok ben almıyım ama merakım da geçmedi dersen bi filmi izle, belki filmi bile bitiremezsin :)

      Sil
  2. Kitabın kapağı çok güzelmiş :) Bu arada canım blogumda ilk çekilişimi yapıyorum,beklerim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. chloe'nin hastalığını simgeliyor.
      hayırlı olsun çekilişin ^^

      Sil
    2. Teşekkür ederim katılımın için :* Ancak Bloglovin üzerinden takipçim görünmüyorsun :( GFC ve Bloglovin ikisi de zorunlu şart olduğu için. http://www.bloglovin.com/en/blog/7330907 bu hesap üzerinden takip etmen gerekiyor canım :)
      Sevgiler..

      Sil
    3. hayır bloglovin üzerinden de takip ediyorum

      Sil
  3. ben de büyük umutlarla aldım kitabı. neler yazılmıştı hakkında, vayy efendim okuyanların hayatını değiştirmiş, yok nasıl muhteşem bir aşk hikayesiymiş. fantastik edebiyatı çok severim, gerçeküstünü severim falan ama bu kitabı bitiremedim bile. inanılmaz sıkıldım ben de. biraz abartıldığını düşünüyorum açıkçası. filmini izlemedim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sezen öyle rahatlattın ki beni.
      ben hayranları tarafından taşlanacağım korkusuyla yazdım :))
      filmini de izlemene gerek yok. hafızamızdan silelim bu kitabı :D

      Sil
  4. Amelie den olmasın o tanıdıklık pek tatlı ve güzel bulduğum bir bayan kendileri :) Ama yabancı sinemasında artık Hint ve Kore öncelikli tercihim. Çok beğenilen bir film olmadıkça bunların dışına çıkmıyorum arada bir :) Gerçi Fransız Sinemasında sadece Amelie izledim sanırım :)))
    Sevgilerrr :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tautou'nın birden fazla filmini izledim ondan bahsetmeye gerek bile yok.
      fransız sineması da güzeldir, linkini verdiğim iki filmi de izleyebilirsin, begeneceğini düşünüyorum. hatta priceless'da tautou oynuyor ;)

      Sil
  5. bunu da kaydettim :) Çok sağol^^

    YanıtlaSil

söz sizin...